Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Individen mot ett korrupt system

2011-11-23

Fakta:

Namn: En timme och aderton minuter
Författare: Mikhail Ugarov
Regissör: Mikhail Ugarov
Plats: Kulmasali, Korjaamo 30.8, 31.8.
» http://www.korjaamo.fi/en/stage2011

En föreställning på Stagefestivalen i Helsingfors tidigare i år var Mikhail Ugarovs En timme och aderton minuter baserad på dokumentärt material.
Sergej Magnetskij var en rysk advokat som åtalades för skattebrott, men vars fall aldrig kom upp inför domstol. Istället dog han året därpå i fängelset akut sjuk men av läkaren övergiven, lämnad åt väktarna att dö.
I fängelset hade han blivit utsatt för tortyr och nekad något så banalt som lite varmt vatten.
Pjäsen, där alla personer är nämnda vid sina riktiga namn blir den rättegång som aldrig skett, mot dem som direkt eller indirekt var inblandade i hans död; som lät den hända.
Det är en granskning av ett blint och korrupt system, där individen alltid kan skylla ifrån sig, eller där det rentav kan bli så invecklat och farligt att stoppa maskineriet att man inte vågar.
I samtalet efter föreställningen kommer en av rollfigurerna ¬– en flicka som i ambulansen senare inte låtsas höra vad som pågår utan bara skruvar upp volymen på radion – att bli ett omtalat exempel.
Hon är vittnet, en vanlig medborgare, utan egentlig makt, men hon spelar med i ett spel som kommer att kosta en människa livet, en människa som försökt sätta sig emot ett korrupt och våldsamt system. Vilka möjligheter har individen i ett sådant system? Det är en fråga som kommer upp. Den har en aktualitet för alla genom det sätt på vilket den tar upp ett etiskt problem, som minst sagt ligger i tiden.

Stella Parland

Fler Föreställningar

Annonser