Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 03 mars 2021

Bonjour tristess

2011-11-22

Fakta:

Namn: PARAdistinguidas - 4th series of Distinguished Pieces
Koreografi: La Ribot
Plats: Dansens Hus, 18 nov
» http://www.dansenshus.se

Framförallt har man långtråkigt. Koreografen Maria la Ribot har sedan tjugo år arbetat med sina Distinguished pieces, korta stycken som i olika versioner och konstellationer visats också på konstmuseer som Tate Modern i London och Centre Pompidou i Paris.

Den fjärde serien Distinguished pieces, PARAdistinguidas hemsöker Dansens Hus en enda afton. På scenen finns också 17 ”extras”, vanliga, rörelsebenägna svenska människor, de flesta yngre, som är ”massa” i samklang med fem ”riktiga” dansare i La Ribots grupp.

Man säger sig vilja utmana alla slags gränser för scenkonst: formella, konceptuella såväl som ekonomiska. Vi har hört det förut, men det räcker inte att någon sitter och syr på symaskin i ett litet hus på höga ben, att publiken trakasseras lite grann, att de stackars ”extras” hunsas lite lagom, kallas tjock eller färgad och får göra larvig jympaliknande showdans.

Det här känns som trött och håglös post-post-modernism. Någon gång måste La Ribot, som hon kallas, verkligen ha utmanat något. Men lite nakenhet är inget en skandinavisk publik tappar fattningen inför. Det måste ha varit något annat som fått skribenter att tala om hennes verk som intima muséer och hennes egna solin som kroppskonst. Vad som kanske är avsett att vara en gränslös (och respektlös) humor förlöjligar, just denna europakrisens höst, folkliga protester och demonstrationståg. Det är bara dumt och arrogant.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser