Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Trolleri, musik- och kroppsmagi

2011-11-17

Fakta:

Namn: Chord
Regissör: Viktoria Dalborg
Musik: Mauricio Kagel og improvisationer.
Ensemble: Samuel Gustavsson, Nina Åkerlund och Ensemble MidtVest
Plats: Københavns Musikteater
» http://rapideye.mono.net

Det bjöds på massvis med kul överraskningar och raffinerade detaljrikedom i mars då den fina svenska jonglören och performern Samuel Gustavsson tillsammans med Niclas Stureberg presenterade den härliga nycirkusföreställningen Quiproquo i Dansehallerne. En föreställning, vars titel hänvisar till förväxlingar och misstag.

Det var också gott om överraskningar, förväxlingar och raffinerade detaljar när när Samuel Gustavsson intog scenen på Københavns Musikteater tillsammans med den dejliga mimkonstnären Nina Åkerlund och de åtta musikerna från Ensemble MidtVest i föreställningen Chord, där lurendrejeri, musik- och kroppsmagi förenas förnämligt.
Inspirerat av den spiritistiska 1800-tals trion The Fox Sisters, som tillbad illusionismens konst, leker Chord mitt för våra ögon just med magiska illusioner och objektmanipulering uppblandat med enormt vig jongleringskonst. Hela tiden ställer föreställningen indirekta frågor om vad det egentligen är vad vi ser och hör.
Med fladdrande vita gardiner slår man an en mystisk ton med musikernas luftiga klanger på sina instrument. Den långe Samuel Gustavsson kan både trolla fram och den lilla Nina Åkerlund från ett bord och senare på otroligt kul och groteskt vis få henne att försvinna, så att bara återstår ett kranium.
Virtuost jonglerar Gustavsson med ringar, som ger honom en lekande lätthet och frihet i rörelserna, men involverar hans egen kropp. Nina Åkerlund är en fin och musikalisk mimare bland annat i ett nummer med ett fiktivt snöre.
Musiken av den argentisk/tyske kompositören Mauricio Kagel är verkligen ett lyckat val. Han är känd för sin kombination av musik och kroppslig gestik. Ett expressivt cellosolo med flämtningar och skrik är härligt. Och på samma sätt som de två artisterna byter plats på scenen, är också alla musikerna fint integrerade i föreställningen, mellan rent visuellt att vara på plats och sen plötsligt försvinna och satte fokus på trolleri, lurendrejeri och magiska illusioner.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser