Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Ett spel om krigets väsen

2011-11-11

Fakta:

Namn: War Sum Up, en Manga Opera
Koreografi: Kirsten Dehlholm
Musik: The Irrepressibles, Santa Ratniece och Gilbert Nouno
Plats: Odense Teater
» http://www.kglteater.dk/

Hotel Pro Formas japansk inspirerade Manga-opera War Sum Up förenar krigets brutalitet och smärta med vackra klang- och scenbillder.

Det råder en oroväckande, skälvande kraft och djupt rörande klangskönhet i stämmorna hos de 12 sångarna från Letlands Radiokör, som befinner sig på scenen i Hotel Pro Formas nya bildrika föreställning War Sum Up. Själva kallar Hotel Pro Forma föreställningen en Manga Opera om krigets väsen. Men man skulle också kunna kalla Kirsten Dehlholms och Willie Flindts japansk inspirerade performance för ett för evigt gällande och osentimentalt, ja nästan distanserat, oratorium över krigets gruvliga och tragiska väsen.
Texterna är hämtade från japansk Nô-teater och blir hela rakt igenom sjunget på japanska ledsagat av danska övertexter. ”Som blad på en mangårig planta råder hatet här för evigt”, lyder en av de poetiska texterna i början, där Game Mastern alias den vackra sopran Ieva Ezerite i gul dräkt och med speldosa i handen sätter igång det evinnerliga krigsspelet.
Växelvis får vi höra om Soldaten, Krigaren och Spionen, som träder fram som solosångare ur körens totalt 11 figurer som verkar vra hämtade från tecknade serier, iförda Henrik Vibskovs raffinerade sandfärgade kostymer med japanskt snitt.
Sångarna och deras berättelser blandas vackert med projektioner av mangateckningar och krigsmaskiner samt Jesper Kongshaugs magiske lysdesign.
Musiken, som är skapad av engelska gruppen The Irrepressibles tillsammans med den lettiska kompositören Santa Ratniece och den franska ljudkonstnären Gilbert Nouno fascinerar med sin mångfald av uttryck från små asiatiska melodier och täta sfäriska klockklanger till minimalistiska rytmer, techno-pop och elektronika.
Med sin enkla och strama arkitektoniska iscensättning och det stundtals minimalistiska uttryck gör att man flrea gånger associerar War Sum Up med Philip Glass och Robert Wilsons opera Einstein on the Beach, men även Hotel Pro Formas egen bildopera, Operation: Orfeo.
War Sum Up är något av det bästa som undertecknad har sett på länge med Hotel Pro Forma.

Gästspel på Det Kongelige Teater, Gammel Scene 11. och 12 november.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser