Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Publikens favoriter vann koreografitävling för ungdomar

2011-11-09

I helgen avgjordes riksfinalen av den allra första utgåvan av koreografitävlingen för ungdomar, kallad Skapa Dans under Dansfestivalen i Bollnäs.

Vinnare blev Onetoeight dancecrew från Halland med sitt verk Thirst. Andrapristagare var norrländska Klara Degerman med Sparks. Juryn som bestod av konstnärliga ledaren för Norrdans Mira Helenius, koreografen Nönne Mai Svalholm, Ledaren för dansarutbildningen på musikkonservatoriet i Falun, Ellinor Samuelsson, Streetstars Martin C. Ferretti, dansbloggaren Ida Warg samt dansarna och koreograferna Asli Özturk och Mihran Tomasian gav också ett hedersomnämnande till Hanna Backlund, Lovisa Nordqvist, Jenny Svedvall, Linnéa Carlsson, Wugar Guliyev och Emelie Dahlqvist som kallar sig för The Puppet Masters och är från Gävle. Men vinnare blev alltså halländska Onetoeight dancecrew som består av Anna Gustafsson, Jenny Stålgren och Ami Emilson Rackham. De blev även publikfavoriter och tilldelades utmärkelsen Publikens val.
Juryn motiverade sitt val med orden:
”För ett stycke med intressanta karaktärer och personligt rörelsematerial med specifika och tydliga val. Den koreografiska idéen stöttades visuellt på scenen och presenterades med kraft.”
Och denna motivering gavs ursprungligen på egnelska av den internationella juryn: ”For a piece with interesting caracters and personal movement. Specific and clear choices. Visual support of the idea and powerfully presented.
Koreografitävlingar för ungdomar har tidigare organiserats på olika platser i landet, men för första gången har det alltså hållits en rikstäckande tävling för ungdomar i åldrarna 13-25 år. Under det senaste året har man hållit delfinaler i Uppsala län, Dans i sydost (Blekinge, Kalmar län och södra Småland), Region Örebro, Västernorrlands län, Region Värmland, Gävleborgs län, Region Halland och Norrbottens län. 25 unga dansare deltog i tävlingen som möjliggjordes genom ett samarbete mellan Musik Gävleborg/danskonsulenten, Bollnäs kommun kulturen, Torsbergsgymnasiet, Dansoteket och Sveriges danskonsulenter.
Det blir en ny Skapa Dans-tävling nästa höst, men danskonsulenterna har ännu inte beslutat sig för i vilket län den ska hållas.
Se vidare
www.skapadans.blogspot.com

Fler Nyheter

Annonser