Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Komik, poesi och gängkrig

2011-11-08

Fakta:

Namn: Broadway for en aften
Koreografi: Jerome Robbins
Ensemble: Den Kongelige Ballet och Det Kongelige Kapel
Plats: Operaen på Holmen, Store Scene
» http://www.operaen.dk

Programmet Broadway for en aften visar Jerome Robbins’ stora koreografiska spänndvidd i fyra fina verk från klassisk poesi till jazzdans.

Det skrattades mycket i Operaen under det inledande verket The Concert, på premiären av Den Konglige Ballets nya program, Broadway for en aften, med fyra mycket olika verk av mästarkoreografen Jerome Robbins. The Concert från 1956, som är balettens sofistikerade svar på stumfilmens slapstick-kommedi förtjänar också att kallas för baletthistoriens skojigaste verk.
Till pianomusik av Chopin parodierar baletten poetiskt, med musikalisk finess och stegmässig klarhet inte bara situationer och människotyper kring en konsert, utan även Balanchines koreografier.
Susanne Grinder var på premiären enormt charmerande som den romantiska drömmande ballerinan med en svaghet för hattar och Mads Blangstrup härlig som hennes Grucho Marx-liknande beundrare. på det hela taget var The Concert, som senast visades 1999, skojig och skarp i sina karaktärsteckningar, i likhet med Julian Thurber som var en härlig Chopin-tolkare vid flygeln på scenen.
Trevligt blev också återseendet med The Cage och West Side Story Suite från de två tidigare säsongerna. Flocken av mansmördande spindelvävskvinnor som spetsar sina offer med tåspetsskornas yttersta tipp är fascinerande i The Cage, där höjdpunkten är det erotiska pas de deuex-et mellan hon- och handjuret, starkt dansat av Jean-Lucien Massot och Jodie Thomas. Det har stramats upp ordentligt både i den jazziga dansen, sången och musiken i West Side Story Suite, som fungerade fantastiskt fint tillsammans med Det Kongelige Kapel i orkesterdiket.
Bara programmets stämningsfulla och virtuosa, Other Dances till mazurkor och en vals av Chopin är helt ny på repertoaren. Det raffinerade, lyriska och lekande verket, som Robbins ursprungligen skapade för Baryshnikov och Makarova, blev dansat med utsökt musikalisk frasering och ett överflöd av raffinemang i de komplexa samt spefulla steg av den fjäderlätta J’aime Crandall och den högt hoppande Alban Lendorf, fint ackompanjerade av Alison Smith.
/
Med tanke på Den Kongelige Ballets krympande ekonomi måste man säga att Nikolaj Hübbe har förmågan att blanda korten effektivt och ställa samman ett Robbins-program som tillalar många..

Spelas på Operaen på Holmen, Store Scene, sidsta speldag är 28 november

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser