Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 23 januari 2021

Vi är tokiga allesammans

2011-11-06

Fakta:

Namn: The Bollywood Trip
Koreografi: G.S. Tripathi.
Författare: Parmider Singh
Regissör: Rolf Heim
Musik: S. Grabowski
Plats: Republique, Köpenhamn
» http://www.republique.dk

The Bollywood Trip är en ytterst underhållande nytolkning av Gökboet flott kryddad med Bollywood-dans och musik.

Det finns gott om plats för de stora känsloutlevelserna i The Bollywood Trip på Republique. På samma sätt som indiska Bollywood-filmer är ett sätt att drömma sig bort från vardagen är The Bollywood Trip en färgrik, romantisk och mycket underhållande modern musikal som till och med handlar om just behovet för eskapism.
Med filmen Gökboet som utgångspunkt har Parmider Singh gjort det vittra och välfungerande manuskriptet om den identitetslösa, dansktalande mannen Haroon, som tror att han är en stor Bollywood-stjerne, men nu har hamnat på en psykiatrisk avdelning i Danmark. Läkarna anser att han lider av storhetsvansinne och ger honom behandling både i form av medicin och elchocker.
Janus Nabil Bakrawi är utmärkt i rollen som den nästan okuvlige Haroon, som rör sig med en självsäker självklar attityd, men også representerar östeländsk visdom och tron på kärleken i bagaget. Snart övertar han styret och blir kärleksdoktor för den klumpiga psykiatern Jens – mycket välspelad av Thomas Corneliussen – som stöter på den chicka och charmerande sjuksystern Mette i form av Laura Müller.
Det är överhuvudtaget ett välspelande lag av känslolösa läkare och spirituella patienter i den mycket kroppsdynamiska föreställningen, som i Rolf Heims fantasifulla regi balanserar fint mellan tale-, musik- och dansinslag.
Det är också härligt att lyssna till Stephan Grabowski och hans musiker, som spelar engagerande rytmisk Bollywood-inspirerad musik delvis live på scenen. Och det är fyra sköna Bollywood-dansare, som broderar ut historien i Gauri Sharma Tripathis kathak-inspirerade och bildrike koreografi, där inte minst Sura Shree Bhattacharya och Subrata Pandit drar blickarna till sig med sin uttrycksfulla och virtuosa dans.
Sisse Jørgensen har skapat en raffinerad och effektfull scenografi som ram kring den dansk-indiske Bollywoodversionen, som helt i överensstämmelse med genren är fyll av klichéer och närmar sig känslopornografi, men ändå står för en hög konstnärlig nivå.

Spelas till och med 12 november.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser