Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Aspiranternes försummande vår

2011-11-06

Fakta:

Namn: Det forsømte forår
Koreografi: Esther Lee Wilkinson
Musik: Hess Is More (Mikkel Hess)
Plats: Skuespilhuset, Köpenhamn,
» http://www.kglteater.dk/

Hans Scherfigs roman
Det Forsømte Forår (Den försummade våren (1940) ingår ofta i programmet på danska gymnasier. Den unga får läsa denna klassiska roman som handlar om en grupp gymnasieelever, som bliver förödmjukade och misshandlade av sin ondskefulla latinlärare (jfr Ingmar Bergmans allra första film Hets från 1944), lektor Blomme.
Huvudpersonen Edvard är lärarens kelgris men när han börjar intressera sig mer för flickor än för latin, blir han latinlärarens speciellt utvalde offer. Romanen är redan filmatiserad med stor framgång, och så har den nu också blivit till balett. Det är den kungeliga balettdansaren Esther Lee Wilkinson, som står för koreografin, medan den rytmiska och öronbedövande musiken är komponerad av Hess Is More (Mikkel Hess).
Det är Den Kongelige Ballets unga aspiranter, som danser. En ballet för unge med unge. Och konceptet håller: den una publiken kommer absolut att kunna identifiera sig med de purunga dansarna och den väl igenkännliga skolmiljön, även om den diktatoriska typen av lärare förhoppningsvis har försvunnit från nutidens skola. Även för den moderna publiken är balettens börja med en lektion i latin för tung. Här berättar man inte historien genom dans, istället förs berättelsen fram genom lärarens skickande kommandorop. Man sjunger latinska ramsor och försöket att översätta litteratur till scenkonst spelas upp på ett ytterst omständligt sätt.
Berättartempot är helt enkelt alldeles för segt i starten. Sen är Lektor Blomme, gestaltad av Poul Erik Hesselkilde, inte alls tillräckligt farlig och demonisk, han gör bara intryck av att vara en obehaglig gammal man.

Lyckligtvis blir det bättre fart på gymnastiktimmen, där flickorna dansar med sina tunnband, medan pojkarna hoppar bock, för gymnastiklektionen avslutas med en scen, som kunde vara hämtad ur en populär musikal. Musiken, som har slagverkaren allra främst, driver fram dansarna på ett väldigt dynamiskt och medryckande sätt i en underhållande showdans. Lis Jeppesen är skojig som den skygga läraren i naturvetenskap som förskrämt kryper fram längs väggarna och inte alls kan styra över eleverna som helt och hållet tar över hennes trista timmar.
Huvudpersonen Edvards pas de deux tillsammans med sin käresta i skolan är flotta. Deras starka känslor tar sig uttryck i höra språng. Flott är också klassens vilda och lössläppta dans på fritiden, medan de är trötta och omotiverade i skolan.
Men baletten blir till slut lite tam, när historien kulminerar med att Edvard förgiftar sin plågoande, Lektor Blomme. Här dansas hatet til läraren – och triumfen över hans död – överhuvudtaget inte, men blir istället mimad. Här skulle man ju kunnat ha haft lite dansanta känsloutbrott.
Egentligen skulle man vilja önska sig ett mer spännande och ungdomligt programhäfte till den här baletten, istället för det tråkiga häfte med en milslång artikel av en litteraturexpert skriven på ett så torrt språk att man man kunde tro att den var författad på 1940-talet, som romanen själv. Men bortsett från detta, den långsamma starten och den matta avslutningen så är faktiskt Det Forsømte Forår en sprudlande ungdomsbalett..

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser