Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 31 juli 2021

Naken feminism

2011-10-31

Fakta:

Namn: Back End
Koreografi: Toufik Oudrhiri Idrissi
Ensemble: Compagnie Toufik OI
Plats: Baltoppen, Ballerup
» http://www.baltoppen.dk

Tre nakna kvinnor med kritvita Cleopatra-peruker står på scenen. Den ena muskulös och spänstig, den anra tjock och frodig och den sista lång och rank.
Den första börjar dansa. Den andra börjar spela på olika stråkinstrument. Och den tredje startar en videokamera och börjar att filma dansen, som projiceras upp på en bildskärm som är indelad i olika fält. De olika filmklippen fryses på storskärmens olika fält, så att det uppstår en mosaik av olika bilder, det vill säga fragment av kvinnan.
Dansen äger rum på ett rektangulärt vitt fält som påminner om en boxningsring och i själva koreografin finns det också olika delar som överhuvudtaget anknyter till boxning och kampsport.
Men dansösen är inte fri i sin kroppsliga utlevlelse, utan låter sig ledas av musikens rytmer och tempo samt kamerans närgångna inzoomningar. Hon är bunden av utifrån kommande impulser.
Denna första del av verket Back End av den marockanske koreografen Toufik Oudrhiri Idrissi är lite långtråkig och stillastående den väl utförda dansen till trots. Dansen framförs ju också till en intressant ljudmatta av stråkar och elektronisa klanger. Men liv i verket tillkommer när ytterligare två dansare träder fram på scenen – likaså nakna och med vita peruker.
På de många nakna kropparna projiceras det en text som handlar om kvinnokönet. Att se texten, der som flimrar över kropparna är som att läsa i en stor bok i människoform . Det är väldigt vackert och fascinerande när texten löper över den levande boksidan. Form och innehåll blir till ett.
Kvinnorna undersöker och registrerar kyligt varandra och behandlar varandra som dockor eller robotar, och det finns något säreget och distanserandre över deras kyliga interaktion. Men när kvinnorna tar av sig de uniformerande perukerna och skakar sitt riktiga hår blir de befriade. De höjer sina knutna nävar i en segergest och kyfter ena benet rakt upp i luften som en enda stor Fuck off-gest. De strålar av känslor och skickar luftkyssar ut mot publiken. De ler och flörtar medan de trippar runt på scenen. Dansen går på frigång och närmar sig det exstatiska och maniska. En karnevalstämning brer ut sig och sen blir det åter mörkt på scenen och Back End tar slut.
Men Toufik Oudrhiri Idrissi är inte klar med att undersöka den mänskliga existensen för Back End är bara första delen av en trilogi. Den andra delen, Back to us, ska handla om den maskulina delen av mänskligheten och det får sin premiär mot slutet av 2012 eller i början av 2013. Den sista delen av den planerade trilogin, Les suites de B, förväntas vara färdig 2014 eller 2015.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser