Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Urbant och ursprungligt

2011-10-30

Fakta:

Namn: Absolute Wall
Koreografi: Ola STinnerbom
Ensemble: Kompani Nomad
Plats: Världskulturmuseet, Göteborg
» http://www.kompaninomad.se/

I min barndom gjorde Den rockande samen – Sven-Gösta Jonsson – succé i hela landet. Med låten Vid foten av fjället befäste han en exotisk schablonbild av samernas liv.
Koreografen och dansaren Ola Stinnerbom med Kompani Nomad förmedlar något helt annat. I Absolute Wall, som han spelar på Världskulturmuseet, ser jag Den rappande samen. Jojk i breakarnas tid. Merparten av samerna bor idag i storstäderna och Stinnerbom sammansmälter i sin konst den urbana kulturen med rörelser som han hittar hos sin ursprungsbefolkning. Det blir ett alldeles eget uttryck, subtilt och kraftfullt på samma gång.

I Absolute Wall dansar han på väggarna. Det golvnära, som alltid präglar hans koreografier – ett arv från samernas liv i rökfyllda kåtor – omsätts i vertikala led. Levande på scen, med ett utmätt område avgränsat av en vinklad vägg och en blank matta, agerar han med och mot stora projektioner av sin egen dans blandad med bilder av graffiti. Människors avtryck genom tiderna, från hällristningar till dagsfärsk agitation. I några filmsekvenser tas rörelsen över av Henrietta Wallberg, lika halsbrytande vig som Stinnerbom. Samisk poesi av Nils-Aslak Valkeapää fullbordar multishowen, men det är rörelserna, korskopplade genom tid och rum, som sätter stämningen.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 6 oktober 2011

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser