Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Suverän hyllning till dansen

2011-10-30

Fakta:

Namn: Of(f) Course
Koreografi: Reija Wäre
Musik: DJ: Tomas Andersson
Ensemble: Mikko Ahti (tävlingsdans), Markus B. Almqvist (popping), Alexander Dam (hip hop), Anna Holmström (jazz), Robin ”Rubbish” Johansson (breaking), David Nondorf (modern dans), Hannah Ohlsson (balett) Skådespelare: Åsa Karlin
Plats: Folkets hus Hudiksvall
» http://www.scenkonstbolaget.se/

Inför en liten men jublande publik gavs föreställningen Of(f) Course på Folkets hus i Hudiksvall. På scenen fanns två kvinnliga och fem manliga dansare som var och en representerade en särskild dansstil. Tillsammans med konferencieren Åsa Karlin och discjockeyn Tomas Andersson levererade de en härligt energisk dansföreställning med magkänsla och övertygande dansglädje.

Dansarna var klädda i mörka enkla träningsdräkter som kontrasterade mot en vit tygbakgrund. De var belysta med sidoljus, vilket gav en mer tredimensionell synupplevelse. Strålkastare var placerade i golvnivå längs med fonden och vid sidorna av scenen. Den enda rekvisitan som användes var sju stolar.
Konferencieren Åsa Karlin gick ut hårt, likt en gatuförsäljare, när hon presenterade dansarna. Här fanns representanter för tre streetdansstilar: Alexander A-train Dam, hip hop, Markus B Almqvist, popping (känns ”som en laddad kärna som exploderar”) och Robbin ”Rubbish” Johansson, breakdansaren som vunnit SM med sin grupp Grounded fyra gånger. Medverkade gjorde också Mikko Ahti, tävlingsdansare som varit med i finska landslaget, jazzdansaren Anna Holmström med bakgrund i musikal, Hanna Ohlsson, balettdansare i tåspetsskor, och så David Nondorf, modern dans.

– Det är en dansstil som kan uttrycka nästan vad som helst, från finanskris till djupa existentiella frågor, förklarade han ironiskt.
Föreställningen innehöll improvisationer, tävlingar och koreograferade avsnitt då hela ensemblen dansade tillsammans i en gemensam koreografi. Var och en utförde den gemensamma koreografin i sin egen dansstil, i stället för att försöka göra samma sak exakt lika. Det var extremt snyggt och gav en häftig känsla av individualitet i samverkan.
I de improviserade avsnitten kunde det till exempel gå till så att David Nondorf dansade till Åsa Karléns sång på en vokal. Eller att två eller tre dansare var på scenen när de andra satt vid sidan av och gav instruktioner. Mikko Ahti fick uppgiften att dansa tiodans med Anna Holmström och att byta stil hela tiden, och de klarar av det.
De medverkande har kontrakterats speciellt för Of(f) Course, som skapats av den finska koreografen Reija Wäre. Sverigepremiären ägde rum i Sundsvall den 11 augusti. På Reija Wäres meritlista finns koreografier till flera stora musikteateruppsättningar i Finland och internationellt. Of(f) Course är hennes hyllning till dansen.

Karin Kämsby

Fler Föreställningar

Annonser