Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Dansande ägg!

2011-10-30

Fakta:

Ensemble: Shanghai Puppet Theatre
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://www.dansstationen.nu

Kort recension Shanghai Puppet Theatre, kinesiskt gästspel i Malmö..

Shanghai Puppet Theatre gästpelar på Dansstationen i Malmö under den kinesiska kulturveckan där även Beijing Dance / LDTX har sitt gästspel med två verk, All River Red och One Table ’n ’Chairs.

Shanghai Puppet Theatre framför fyra verk. varav två dansverk vars rörelsemönster och koreografi påminner mycket om den dans som förkommer i Beijing Dance.
Vi i publiken får ta del av österländsk tradition med dansande lejon som jonglerar med bollar, vi möter den modig Apkung som utmanar ödet och tar kamp mot det onda.

Men dockteaterns dans är det mest spännande, hur personer och djur i dockteaterns berättelser då de blir arga -eller glada- enbart kan uttrycka dessa starka känslor i dans.
Första dansverket är klassiskt med strikt rörelsemönster som påminner om Beijing Dance om maktspel och mod.
Det andra dansverket har en rörande story om en gåsfamilj där mor och far lämnar sina ägg för att utföra ärenden. Då dyker en elak grön groda upp och tar med sin de ledsna äggen. De försvinner. Till slut återförenas mor gås, far gås med sina 4-5 ägg, som då börjar dansa av pur glädje. På rad, och på små tunna ben dansar äggen till musik ur Svansjön en livfull dans om kärlek till familjen. Föräldrarna återgäldar med ett dansant ”svar”på de glada äggens dans. Strax kläcks de och blir till dansande ungar.
Coolt, roligt och nyskapande- egentligen för barn- men lika mycket för vuxna med barnets blick för sårbarhet och styrka.

Ingela Brovik

Fler Föreställningar

Annonser