Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Håll ett öga på van Dinther

2011-10-24

Fakta:

Namn: The Blanket Dance
Koreografi: Jefta van Dinther
Plats: Moderna Dansteatern, Stockholm
» http://www.modernadansteatern.se

Slumpen vill att jag tillbringat dagen med Elsa, ett år gammal om två veckor. Hon kör in sina små händer i den fårskinsklädda pallen: känna, känna, lurvigt, mjukt. Hon stryker över klinkergolvet i tvättstugan: hårt, kallt men lite knottrigt! Diskmaskinen: blank, speglande. Durkslag, kastruller: sätta på huvudet? Testa? Testa!

Om aftonen ser jag The Blanket Dance med tre dansande koreografer som utifrån en lång orm eller driva av tyg på scenen undersöker, pillar, drar, bankar, rycker, klappar, tänjer i tyg, material, rep, slöja, kasse, lampa, borste, rör. Samt varandra. Känna, känna, klappa, banka. Hur känns det? Hur låter det? En fjärilshåv mot en perukstock? Hörs inte alls faktiskt.

Den lärda uppsats av Jane Bennett vid John Hopkins University The Force of Things bekräftar vad The Blanke Dance handlar om och Elsa inte vet, men upplever. Bland mycket annat refererar Bennett till Lukretius och De Rerum Natura, till Adorno och till Spinoza och resonerar om en naiv realism, som ”takes human fascination with objects as a clue to the secret life of nonhumans”.

Tre vuxna människor, således, som med hela kroppen, liv och lust undersöker varandra och alla grejerna. Så helt utan distans och reservation att vi börjar skratta – det är så primärt, så mänskligt, så knäppt, så in-i-minsta-pryttel-besatt. Men vad som ser ut som tosigt navelskådande växer till en samling metaforer för hur en hel civilisation förhåller sig till tingen. Jefta van Dinther, DD Dorvillier och Frédéric Gies trappar upp under en dryg timme, bjuder på ett leende ibland (ja, det är lite förryckt, det här) men avslutar med ren utlevande besatthet i presto. Märkligt också hur personligt de tre förhåller sig: DD Dorvillier stryker försiktigt över golvborstens raggiga strån, Frédéric Gies är mer rakt på och van Dinther låter ana en absolut hänryckt övertygelse om sitt uppdrag.

Svensk-holländske Jefta van Dinther hemsöker svensk dans tre gånger i höst. Härnäst kommer hans The ways things go med Cullbergbaletten på Kulturhuset 14-15 oktober och den nya Kneeding, som varit i Braslilien, kommer på Weld 24-25 november. Bäst att hålla koll!

Publicerat i Expressen, Kulturen 12 oktober.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser