Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Indonesiskt och sparsmakat

2011-10-07

Fakta:

Namn: Digambara - klädd i himmel,
Koreografi: Virpi Pahkinen:
Musik: Luis Cortés Maya
Plats: Dansmuseet, Stockholm
» http://www.dansmuseet.se

Dansmuseet har fått sin budget nedskuren och sin flytt framskjuten ett år. Vilket drömläge! Ännu mindre pengar. (Något straff ska det väl bli för att framhärda med gratis museientré och vägran att ingå i fusion med det statliga teater- och musikmuseet.) Ännu svårare att planera en verksamhet, genom att plötsligt vara tvungen att uppfinna programverksamhet för år 2012 som skulle ligga i flyttkartonger.

Icke desto mindre inleds här en dansfestival som pågår under oktober. Först ut är Virpi Pahkinen med Digambara- klädd i himmel. Det nya verket är framarbetat i Indonesien och anknyter till en folkgrupp där, som tror sig komma från himlen. Samt väntar sig en retur så småningom.

Det är en stram trio som dansar med ett distinkt rörelsematerial som refererar till kontakt uppåt. Väl artikulerade fingrar mot ovan; att Indonesien inspirerat Pahkinen ytterligare är tydligt. Men hennes dans har ofta tangerat urrörelser och ofta sparsmakat nyttjat ett litet scenutrymme maximalt.

Tillsammans med den långe Oskar Landström och den mini-gracile Mugiyono Kasido dansar koreografen själv. Hennes rörelsematerial närmar sig ett teckenspråk med positioner för händer och fötter som ser ut som alfabet. Vad som är indonesisk folktro förhöjs i dans till bilder av människans eviga följeslagare: tro, hopp, kärlek.

Den starka koncentration som präglar Pahkinens soloverk löses upp i hennes verk för flera dansare. Men man påminns om hur tåligt ett starkt koreografiskt signum är. Det kan utsättas för egensinnga kroppar och deras tolkningar. Till Luis Cortés Mayas svirrande musik blir dansen verkligen klädd i himmel och ett verk som känns vertikalt.

Mugiyono Kasido inleder med ett eget, fristående solo. Det är ett helt äventyr av humor, allvar, dans, mim och superprecis rörlighet. Hans något rymliga t-shirt blir ett rikligt kostymförråd för en ytterst säregen dansarkropp med imponerande teknik och i fjäderviktsklass.

Lunchdans t o m 13 oktober.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 5 okt.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser