Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Dansmuseets dansfestival lyser ikapp med höstens färger

2011-10-05

Tack vare goda donatorer, skickliga museichefer och hittills lyckliga omständigheter har Sverige ett Dansmuseum. Det ligger väl tillgängligt – mitt i stan och är ett i hög grad levande museum som bland annat har nischat in sig på en specialitet inom levande scenkonst: Lunchdans.
Idag startas Dansmuseets Dansfestival som varar till slutet av månaden oktober. Koreografen Virpi Pahinen presenterar ett nyskapat verk Digambra – klädd i himmel där hon själv dansar tillsammans med Mugiyono Kasido och Oskar Landström under lunchtid 4-13 oktober.
Passa också på att gå en trappa ner och ta en titt på installationen Swanlake Revisited som varar under hela festivalperioden till och med 30 oktober. Det är en så kallad ”mytopoetisk sjö” av koreografen Åsa Unander-Scharin till musik och sång av Carl Unander-Scharin samt video och installation av Lene Juhl och Mark Viktov.
Den 20-30 oktober är det dags för ännu ett lunchdansprogram, nämligen koreografen Björn Elisson och författaren Marianne Linders dansmeditation Unio Mystica med dansarna Anja Birnbaum och Hans Nilsson.
Dansmuseet kan genomföra sin festival tack vare generösa bidrag av Barbro Oshers Pro Suecia foundation samt en anonym donator.
Dansmuseet har bekymmersamma år framför sig. På de senaste tre åren har museets statsbidrag minskat drastiskt. Man står inför en påtvingad flytt, som enligt de senaste planerna ska ske 2013, men ännu är enligt en artikel i dagens Svenska Dagbladet något kontrakt skrivet om nya lokaler. Vart ska Dansmuseet ta vägen? Hur är det möjligt att vräka ett sådant väl fungerande museum, det har stor tillgänglighet, gratis entré till de permanenta samlingarna, ständig programverksamhet, inte bara i form av scenkost utan också dansworkshops för alltifrån minsta bebis som vill njuta av babyrytmik till fullvuxna som kan ha lust att brista ut i exempelvis västafrikansk dans.

Se vidare

www.dansmuseet.se

Fler Nyheter

Annonser