Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Explosiva flickflacklängor, butterflyflips och sidvolter…

2011-09-27

Fakta:

Namn: Chouf Ouchouf.
Koreografi: Martin Zimmermann
Regissör: Dramaturgi: Sabine Geistlich
Musik: Dimitri de Perrot
Ensemble: Group acrobatique de Tanger + Zimmerman & de Perrot
Plats: Hangaren i Subtopia, Alby, Stockholm
» http://www.subtopia.se/event.php?id2=59

I publikinsläppet möter vi Group Acrobatique de Tangers tio akrobater som värmer upp på scenen iförda blå träningsoveraller med sitt eget kompanis logga på ryggarna. I ett hörn ligger en drös av illustrerande urdruckna petflaskor och en man i övre medelåldern joggar plufsigt runt på scenen.
När dörrarna stängts radar ensemblen upp sig mot varandra och man tar av sig sina träningsoveraller och sina sneakers för att barfota och somrigt klädda i palettens alla färger braka loss i ett festligt strandparty.
En arabisk discomix av Whitney Houstons I wanna dance with somebody ackompanjerar explosiva flickflacklängor, butterflyflips, sidvolter och uppfinningsrika mänskliga pyramidformationer. Publiken skrattar medryckt i denna showiga presentation av Group acrobatique de Tanger.

Mötet mellan den kontemporära scenkonstduon Zimmerman & de Perrots sinne för ljud, bild och arkitektur och Group Acrobatique de Tangers traditionella akrobatik med sitt pyramidbildande rörelsespråk och trupptänk är fascinerande. Den snillrika scenografin signerad Zimmerman & de Perrot ramar stringent in den energifyllda och något spretiga akrobatiken.
Den kubliknande konstruktionen tar formen av husfasader, gränder, murar och labyrinter och verkar både som hopptorn och podium för våghalsig parakrobatik. Scenografin förflyttas som ett stort jongleringsobjekt i olika delar genom föreställningen och har sin egen arkitektur och koreografi.

Chouf Ouchouf bjuder på en variabel av fysiska kroppsformationer. Vi följer den individuelle akrobaten och ett kollektiv starkt beroende av varandra. Ögonblicksbilder från ett myllrande stadsliv i Tanger sveper livligt förbi och vi möter nattliga varelser och udda karaktärer som dyker upp och försvinner bakom husväggarna. De tio akrobaterna utgör en tillitsfull ensemble och bland dem skymtar den äldre man som vi inledningsvis sett jogga runt i cirklar. Han hamnar ofta fysiskt och psykologiskt utanför kollektivets rörelsefyrverkerier. Ibland driver han handlingen vidare men är oftast komiskt betraktande i sin rosa kavaj, banjo och fez.

Ljudbilden består av arabiskt influerade discomixar, stämsång och brusigt storstadsljud där hundskall och trafikbuller skapar en urban arabisk atmosfär. Group de Acrobatique de Tanger brister lika skickligt ut i sång som i akrobatik och vi får bland svindlande hopp från hög höjd ta del av känslofyllda stämmor.

Chouf ouChouf är en livsbejakande och medryckande upplevelse, ett litet lyckopiller som jag hoppas når en stor publik under sitt svenska gästspel.

Spelas till och med 2 oktober.

Viktoria Dalborg

Fler Föreställningar

Annonser