Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Kvävande normer

2011-09-24

Fakta:

Namn: Hittekvinnan och Kari & On ice
Koreografi: Carl Olof Berg/Maija Hirvanen:
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Tonsättaren Paul af Malmborg Wards radioopera från 2005 Hittekvinnan bygger på Kerstin Thorvalls romaner. Carl Olof Berg har koreograferat ett solo för Kari Sylwan som bygger på med en dansad bildvärld. Kari Sylwan är nu 70 år gammal och kan fira 55 år på scenen som dansare, koreograf och skådespelare. Hittekvinnan och Kari är ett halvtimmeskort stycke med stort dramatiskt svängningstal, som följer tätt inpå musiken.

Kerstin Thorvalls vägran att stängas in i normer och krav är styckets nerv, och Kari Sylwan i svart och grå änglavingar ger gestalt åt trotset som framförallt en vägran att åldras. Bergs koreografi är omsorgsfull särskilt när det gäller armar och händer, som mycket precist talar till text och musik. Hans är också scenbild och ljus. Den eldröda, höga tygfigur som blåses upp och svajar rytmiskt ramar in dansaren; mellan megamannens ben dansar Kerstin Thorvalls alter ego, Kari Sylwan. Den åldrande kroppens problematik som Thorvall både exponerade och fasade för, får tydlig, mogen och vacker gestalt i dansen.

Aftonens andra verk, On Ice av Maija Hirvanen, med Anna-Maija Terävä, är ännu en ironisk studie över hur kvinnor tvingas in i stereotyper. Det är ganska roligt ibland, avsiktligt över-enkelt ibland, och bäst när det är roligt och otvunget enkelt samtidigt. Som när Maija Hirvanen trär på sig t-tröjor utanpå varandra med deprimerande klämhurtiga jantelags-ordspråk. En så envetet begränsande tvångströja kan man bara skratta åt.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenkonstbloggen 21 september.

Spelas till och med 24 september.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser