Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Dans till fantastiska rytmer

2011-09-20

Fakta:

Namn: Saw the white buffalo dancing
Koreografi: Eva Lundqvist
Musik: Goran Kajfes
Ensemble: Vindhäxor:
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.vindhäxor.se

Vindhäxor hör till de svenska danskompanier som fick ett genombrott på 1980-talet under den svenska samtidsdansens ”boom”. Länge dansade Eva Lundqvist själv i sina verk, blundande, snurrande, virvlande, sluten i dansens kraftfält. Hennes koreografier var – och är – inspirerade av danstekniker från den amerikanska postmoderna dansen, som kontaktimprovisation.

I hennes senaste verk är det på många sätt som det alltid varit: vackert, absolut. Tre dansare mot en film projicerad över hela fondväggen där Ilkka Volonens bilder flödar med vattenfall, skummande forsar och skira grenverk. Vid sidan av scenen finns musikerna, Goran Kajfes själv på trumpet och tre musiker på slagverk, bas och piano.

Problematiskt är att i denna estetiska väv av musik, bild och dans är dansen inte den starkaste parten. Musiken är både mer intressant, mer strukturerad och intrikat och drar uppmärksamheten magnetiskt till sig. Förfärligt nog kan inte dansen leva upp till dess nivå, utan ser i långa stycken monoton och spänningslös ut. De tre unga dansarna, som väl tillägnat sig Lundqvists supermjuka stil, gör den rättvisa med böjligt snurrande och elastiska hopp. Men rörelsematerialet är strängt begränsat och det är framförallt i två duon där manligt och kvinnligt rör sig med och mot varandra som energierna tilltar och låter ana möjliga utvecklingsvägar.

Den timslånga föreställningen flyger på musikens vingar. Rytmer förskjuts, klanger föds och förändras och ett helt ljudlandskap börjar dansa.

Tidigare publicerat i Expressen Scenbloggen 18 sep. 2011.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser