Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Breakdans till Bach

2011-09-10

Fakta:

Namn: Flying Bach
Koreografi: Vartan Bassils
Musik: J S Bach
Ensemble: Flying Bach
Plats: Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums koncertsal, Köpenhamn
» http://www.flying-steps.de/

De virtuosa världsmästarna i breakdance, Flying Steps från Berlin, går i dansande dialog med Bachs Das Wohltemperierte Klavier.
”Alla mina musikaliska projekt har som mål att förena nutidens livsstil med högkulturella verk.” har den tyska dirigenten och operaregissören, Christoph Hagel sagt.
Han har bland annat gjort en uppsättning av Trollflöjten i Berlins U-bahn med stor succé.
Det är också i Berlin, som han tillsammans med de tyska världsmästarna i breakdance, Flying Steps, skapade danskonserten Red Bull Flying Bach, som hedrades med med Echo Klassik-Sonderpreis 2010 och nu väldigt glädjande gästspelar på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums koncertsal.
Christoph Hagel sitter själv vid flygeln och spelar sobert präludier och fugor ur Bachs Das Wohltemperierte Klavier, medan de sju enormt virtuosa B-boysen med rytmisk precision och kontrapunkt i rörelserna hänger sig åt diverse vilda powermoves och headspins varierade med bland annat locking och popping. När Jia Limattar avlöser Hagel på cembalo, uppstår enormt fina ornament i dansarnas fötter och händer.
Som kontrast till breakdansen innehåller Vartan Bassils koreografi även dans för en modern ballerina, som på ett charmerande sätt byter steg och går i clinch med hiphop-killarna.
Stundtals får Bachs mästerliga musik lov att inta scenen i ensamt helt utan dans, medan Ketan och Vivan Bhatti för andra gången Bach till techno- och hip hop-rytmer, som i grund och botten matchar breakdansen allra bäst.
Men visionen om att bygga en bro mellan två kulturer och gjuta nytt liv i den klassiska musiken kan i hög grad sägas ha lyckats med Red Bull Flying Bach, som mottogs med rungande bifall av publiken i alla åldrar.

Hvad: ”Red Bull Flying Bach”
Hvem: Kunstnerisk leder: Christoph Hagel. Koreografi: Vartan Bassil. Dramaturg: Nadia Espirtu. Dansere: Flying Steps.
Hvor: Koncertsalen, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, sidste dag 3. september

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser