Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Konsten att beröra

2011-09-07

Fakta:

Namn: Contact
Koreografi: Lindh, O’Hara, Midjord och Baecher
Musik: Louise Alenius m.fl.
Plats: Dansehallerne, Store Carl, på Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk

Cross Connection Ballet intar Dansehallerne med programmet Contact, som kretsar kring fysisk och känslomässig kontakt.
Det råder fin aktivitet i Dansehallerne på Carlsberg. Glädjande nog har nu också Cross Connection Ballet, som grundades 2007 av de två kungliga balettdansarna Constantine Baecher och Cedric Lambrette, intagit Köpenhamns centrum för modern dans med det nya programmet Contact, där fyra unga internationella koreografer på många olika plan kretsar kring kring detta tema.
En effektiv användning av rummet går som en röd tråd genom hela programmet. Inte bara scenen Store Carls jättelika öppna scenrum utnyttjas effektivt i tre av verken, utan även Dansehallernes foajé där de vita pelarna används effektivt både till videointroduktionen och som inramning till Louise Midjords grekiskinspirerade och tai chi-aktiga Gaòbié, där Midjord tillsammans med Baecher dansar en vacker avskedsritual med långsamma och kraftfulla rörelser.
Inne i Store Carl visar svenska Madeleine Lindh sitt ljusa och somriga och fint strukturerade och dynamiska verk Some Body för nio dansare i pastellfärger, som bland annat håller varandra i hand och använder sig av många av kontaktimprovisationens tekniker.

Stämningarna skiftar och när scenografins vackra vita segel börjar fladdra och vi utan paus glider över i ett katastrofernas universum med tsunami-associationer i australiensiske James O’Haras turbulenta och kaotiska Matters för tio dansare, som ger sig hän i O’Haras säregna, böljande och flexibla rörelsespråk.
Ögat och synsinnet står i fokus i Baechers avslutande och sinnliga Palimpsest, som utgör ett helt rörelselaboratorium som bland annat visa skojiga undersökningar av fysikens lagar och mycket fina duon mellan de skickliga dansarna i Cross Connection Ballet.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser