Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Vägen som till himla bär

2011-09-06

Fakta:

Namn: Vertical Road
Koreografi: Akram Khan:
Musik: Nitin Sawhney
Plats: Norrlandsoperan Umeå
» http://www.norrlandsoperan.se

Hur ser den ut? Den vertikala vägen som går mellan jord och himmel och är tema för koreografen Akram Khan, en av världens nu mest beundrade och prisbelönta.

Född och uppväxt i London av föräldrar från Bangladesh sammanfattar Khan vår tids globalisering på det mest löftesrika sätt, fjärran upplopp och vanmakt. Som barn och tonåring tränade han klassisk indisk kathak-dans, en av arabisk-persisk tradition präglad dans med snabbt fotarbete och strängt matematiska rytmstrukturer. Som ung utbildade han sig till dansare i samtida dans, men kathak-arvet syns ändå i dansarnas arbete, från starka fotsulor till axlarnas raka ok.

I Vertical Road, där han inte dansar själv, anknyter han till sufisk tradition. Mycket riktigt finns en sekvens där dervishernas dans tydligt har inspirerat: åtta dansare virvlar med i kosmos rörelse, utsträckta armar och en handflata vänd upp emot himlen, den andra mot jordytan. Till skillnad från i andra verk där berättelser, kommentarer och ställningstagande möter publiken i ”lättläst” form, är Vertical Road en dansad kontemplation om livets slutpunkt och eventuella fortsättning.

Sandigt, grumligt gult ljus över vita klädnader leder till mellanösterns tankevärldar, den bibliska och den muslimska. Hur sekulär betraktaren än är, påminns man om att de bilder som ömsom kraftfulla, ömsom eftersinnande drar över scenen har fängslat, förbryllat och tröstat människan i evigheter. Det är vackert som ett tänkt himmelrike och gestaltar en filosofisk och religiös öppenhet som ser ut som något världen behöver nu, genast. Dansen bär tanken lika lätt som vore den ljus och skugga.

Publicerad i Expressen 3 september.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser