Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

Dans om liv och död

2011-09-06

Fakta:

Namn: Vertical Road
Koreografi: Akram Khan:
Musik: Nitin Sawhney
Plats: Norrlandsoperan Umeå
» http://www.norrlandsoperan.se

Vacklar ut från Norrlandsoperan, slut som efter ett hårt fysiskt arbete. Men det är dansarna i Akram Khan Company som gjort jobbet och låtit sina känslor, sin intensitet, sina rytmer, transcendera ut från scenen.

Det börjar med ljudet från porlande vatten. En man skymtar bakom en genomskinlig ridå. Han rör sig som han ville komma ut och pressar händerna mot skynket.

Ljudet växer, mannen kommer ut, det blir svart och så står där sju dansare i en frusen position mitt på scenen. Mannen, dansaren Salah El Brogy, har stort hår och stort svart skägg och ser ut som en indisk guru. Han sveper till de andra och sätter dem i rörelse. Det ryker som av damm om dem och när han tassar fram till scenkanten lämnar hans fötter vita avtryck på scengolvet.

De andra rör sig i hårda krävande rytmer. Den skäggige vill ta kvinnorna, han är fylld av begär och lust. En kvinna går i strid med honom, slänger honom iväg, men han kommer igen, styr och dompterar gruppen.

När ett en annan man och kvinna genomför en sensuell och långsam kärleksduett i en rullande, halvliggande rörelse över golvet för att till sist närma sig ett uppifrån kommande ljus, ger sig den skäggige på kvinnan igen. Hon vill inte, gör motstånd, vill inte låta sig fångas in.

De kvinnliga dansarna drar igång någonting som påminner om en koreansk andeutdrivningsdans, männen faller in i en stor, vacker ensemble, innan de sju långsamt lämnar scenen.

Det står sju rektangulära plattor uppställda till höger på scenkanten. I slutet av föreställningen avspeglar sig deras former i ljuset som faller ner från taket.

Vattnet börjar porla, den genomskinliga ridån är uppe igen. De sju som gått ut börjar skymta därbakom. Den skäggige är ensam kvar. Han vill också komma dit men han kan inte, han har för mycket kvar att göra upp med för att kunna gå vidare. Han kämpar, tills att ridån rasar och det blir svart. Föreställningen är slut.

Dansmässigt är föreställningen perfekt synkroniserad. Dansarna kommer från olika delar av världen och har starka personligheter men har fått behålla sina egna uttryck. Akrah Khan, själv utbildad i klassisk indisk kathak, låter sin ensemble träna kathak och som avsätter sig i koreografin.

Vertical Road består av ren dans men är ändå fylld av berättelser och bjuder in till olika tolkningar. En är att se den som en hoppfull berättelse om livet och döden.

Karin Kämsby

Fler Föreställningar

Annonser