Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 01 december 2020

Myggmagi fylld av poesi

2011-09-02

Fakta:

Namn: Cykelmyggen Egon
Koreografi: Steen Koerner
Författare: Flemming Quist Møller och Clemens
Plats: Østre Gasværk Teater i Köpenhamn
» http://www.gasvaerket.dk/

Cykelmyggen Egon är en ovanligt helgjuten och färgstrålande föreställning fylld av fantasi, dans, musik och fina texter.
Man svävar glädjestrålande ut från teatern Østre Gasværk i Köpenhamn, efter att ha sett Steen Koerners lyckosamma iscensättning av den danska barnboksförfattaren Flemming Quist Møllers fantastiska klassiker från 1967 Cykelmyggen Egon. Även den senare boken om Cykkelmyggen och Dansemyggen är också fantastiska både som text- och bild-förlagor och de har nu, men mycket hänsyn tagen till böckernas universum, blivit förvandlade till sprittande teatermagi, fylld av poesi och till och med en fin intim atmosfär och en moral om att vara kärleksfull och hjälpa sina vänner.
Det är ett riktigt lyckokast att självaste Flemming Quist Møller är med på scenen iförd fjärilskostymering och både tjänstgör som berättare och slagverkare. Texterna som delvis härstammar från böckerna är med sina härliga uttryck och ordlekar en fröjd att höra och gäller både barn och vuxna, i likhet med rapparen Clemens fina sångtexter som tolkas avfina sångröster.
Jesper Mechlenburgs stämningsfulla musik, som inrymmer allt från hip hop, jazz, funk, rock, pop och soul till flamenco och Tjajkovskijs Svansjön är flott, varierad och iöronfallande. Den energiska sången Jag är en cykelmygga, insjungen av Basim, är en ren hit.
Det är även den virtuose franske cykelartisten Serge Huercio i titelrollen, där han inte bara briljerar på diverse cyklar, men även förstår sig på att mima och hans cyklade duetter med Dansemyggen Dagmar alias den eleganta tåspetsballerinan Nadia Dahl är fantastiska.
Astrid Lynge Ottosens färgglada scenografi är fantastisk, i likhet med hennes fantasifulla kostymer till alla insekterna, det gäller allt från mygg, bin, loppor, gräshoppa, kålmask och skalbaggar som noshornsbaggen till den stora färgglada spindeln, som allesammans skapar spänning i föreställningen.
Steen Koerner har givit alla figurer ett fint och särpräglat rörelsespråk inklusive bina med gruppen Robotdrengene som bisoldater och Benjamin Skop som elegant bidronning. Högt upp i lyften svävar stickmyggorna i konstfulla cirklar och hoppar ibland in i den glada loppcirkusen. Cykelmyggen Egon är i på alla sätt och vis en förnämlig fusion av många konstarter och blir till en fin start för Østre Gasværks nya teaterchef, Pia Jette Hansen.

Spelas på Østre Gasværk, Köpenhamn till och med 23 oktober.

Fotos på http://gasvaerket.com/2011/08/15/cykelmyggen-egon-pressebilleder/

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser