Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Hip hop i Vitan

2011-08-21

Hip hop i Vitabergsparken blev det när Scandinavian superjam gick av stapeln lördagen 13 och söndagen 14 augusti.
Som tidigare år var det Riksteatern som låg bakom eventet medan programansvariga har varierat genom åren.
Det första Superjam-eventet anordnades redan 2003 i samarbete med Adde Derblom och hans grupp Moves per minutes. Då var det endast breaking på programmet men sedan dess har vi fått se exempel på en bred hip hop-repertoar från svenska och internationella dansare.
I år var dansarna och organisatörerna Niki Tsappos och Erik Linghede ansvariga för upplägget. Breaking bjöds det på under söndagen i och med en finnkamp med crew mot crew. Det kändes som en tradition men var nog roligare att dansa än att titta på.
Synd att breaking ofta får synas genom traditionella battles när det finns så många fler sidor av dansgenren. Lite kul var det med 12-åriga breakaren Saga aka B-girl Fairytale som senare imponerade med en bra teknisk nivå trots unga år.
Som battle var Bonnie & Clyde-varianten mer spännande. Bonnie & Clyde betyder att varje crew består av en tjej och en kille. För att skruva till det hela hade man här lottat ihop paren och förutom att dansa var och en för sig skulle de även improvisera tillsammans under battlet.
Sasha från Göteborg och Skywalker från Stockholm var dansparet som verkligen hittade varandra och stod som självklara vinnare.
En annan inspirerande akt under kvällen var gruppen Arkelolog 8 som blandar streetdans med jazzdans och modern nutida dans, mer beroende på vad de vill säga än beroende av stil. Här visade de One up, ett stycke de förra året gjorde på Dansens hus under Urban Connection.
Som batteridrivna tevespelsfigurer gick de på med en enorm energi, men med intrycket att egentligen inte ta sig någonstans. Arkeolog 8 känns som en grupp med stark integritet och som ett fräscht tillskott på danshimlen.
Tyvärr slutade söndagen med regn och en oavslutad sista akt. Gruppen The last minute hade tidigare i år, under Urban Connection på Dansens Hus, visat upp Freeless, en spännande blandning av nycirkus, streetdans, teater och humor. Då kändes stycket nytt och lovande men inte riktigt tight.
Under Superjam gjorde The last minute en ny version av föreställningen, men den här gången blev det lite för spretigt. Bättre blev det inte när det började regna två gånger under styckets gång vilket gjorde att de tillslut fick avbryta.
Men med sin humoristiska talang och sin förmåga att improvisera lockade ändå gruppen publiken till många och goda skratt.

Karolin Brock/strong>

Karolina Brock

Fler Utblick!

Annonser