Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Kaos i krigens skugga

2011-08-12

Fakta:

Namn: 4 Times Hundred
Koreografi: Edhem Jesenkovic
Plats: Dansehallerne, Store Carl, på Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk

Fyra fina dansare medverkar i Edhem Jesenkovics förste helaftonsföreställning 4 Times Hundred, som kunde ha varit stramare i formen.
Den 34-åriga Edhem Jesenkovic, som är född och uppvuxen i Balkans brännpunkt Sarajevo och har som dansare under en lång följd av år berikat den danska dansscenen med sin starka och uttrycksfulla dans.
Nu har han debuterat med sin första helaftonsföreställning 4 Times Hundred, vars titel syftar på föreställningens fyra dansare som agerar människor i ett samhälle i total upplösning och i konfrontation med hundratals problem.
Föreställningen sätter fokus på de medel och människor som ett sådant samhälle använder sig av för att överleva både ett inre och yttre kaos. Scenografins 100 vita böcker används effektfullt både för att symbolisera problem som tornar upp sig, som byggstenar till regelrätta fyrkantiga rum samt territorialavgränsning och grundande mur.
Det är en stark grupp dansare Jesenkovic har samlat ihop med Marylise Tanvet, Siri Woolthorn, Asher Lev och Thomas Holm Radil på scenen, och inte minst Asher Lev skapar en tydlig karaktär som juden i högljudd dialog med sig själv och sin gud.
Koreografin innehåller mycket fint rörelsematerial när det gäller framställningen av de ångestridna och traumatiserade kropparna i krigets skugga, och när de agerande sårbart försöker mötas och förenas sker de i form av fina duon. Men bl.a. synkrona sekvenser, när dansarna militant marscherar genom rummet, blir för långa. Likaså blir Holm Radils balansakt på böcker för lång, när han likt en skeppsbruten räddar sig iland.
Jesenkovic har själv komponerat den pulserande, rytmiska elektronmusiken, som i det store hele fungerar fint till föreställningen som formmässigt kunde ha stramats upp mer.

sidste dag 20. august.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser