Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kassander som robotdansare

2011-08-05

Fakta:

Namn: Kassander elsker penge
Koreografi: Steen Koerner
Plats: Pantomimeteatret på Tivoli i Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

De välkända danska hip hoparna Robotdrengene har de ledande rollerna i Steen Koerners nya street-krim-kommedi Kassander elsker penge (Kassander älskar pengar) på Pantomimeteatret på Tivoli i Köpenhamn.
När Steen Koerner år 2003 lanserade sin första hip hop pantomim Harlekins Triumf på Påfugleteatret i Köpenhamn, innebar det en radikal förnyelse av Tivolis pantomimtradition. Sen dess har han fantasifullt vidareutvecklat de välkända commedia dell’arte-figurerna i Vampyren Pjerrot och Columbines Karneval och han avslutar nu sin succérika pantomimserie med street-krim-kommedin Kassander <3 $ (Kassander elsker penge), som på ett effektfullt sätt blandar balett, break och electric boogie i en flott scenografiskt universum inspirerat av tecknade serier.
Iförd komiskt pipskägg gör den ene av ”Robotdrengene, Jeppe Thybo, en härlig gestaltning av titelrollen som den guldklädde penningstinne och gnidige, Kassander, medan den andre, Nick Johnsen, med mekaniska robotrörelser skapar magi som Pjerrot i vita och silverglänsande kläder.
Enormt tuff är den elastiskt smidiga och ekvilibristiska breakdansaren Daniel ”Sonic” Rojas som Harlekin tillsammans med Pantomimeteatrets egen intagande Columbine-ballerina, Nadia Dahl, som i raffinerad pistagefärgad klänning dyker upp i ett färgstrålande abstrakt universum.
Självklart är det Harlekin, som går i närkamp med och övermannar den dynamiska och muskulösa gangstern i svartvitrandig kostym alias electric boogie-dansaren Martin Jensen, som inte bara skjuter omkring sig med sin revolver och försvinner med Kassanders stora guldtackor från kassaskåpet. Gangstern häller också massor av sprit på de två rappa tjänsteflickorna (Tori Cooper og Pamela Nunes), som snurrar runt högt på tå och försöker komma undan över scenen med stora steg.

En mycket viktig del i den nya skojiga familjeföreställningen är Yo Akim Hjejles och Thomas Tomzen Dietls stämningsfulla och bildrika pantomimmusik, som på ett fint sätt förenar elektroniska robotljud med diverse instrumentalklanger, speldosepoesi och verkliga gatuljud.
Regn utgör inte något hinder för Pantomimeteatret att genomföra sina föreställningar, och trots premiärdagens hällregn var publiken talrik och på bästa humör framför utomhusscenen.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser