Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Ny spännande chef till Göteborgsoperans balett

2011-06-23

Kvinna, men inte koreograf är den nya balettchefen för Göteborgsoperans balett. Adolphe Binder är inte heller dansare, men i bagaget har hon andra tunga och imponerande erfarenheter av den värld hon nu ska navigera i med Göteborg som bas. När det regelbundet dimper ner information från Binder + Partner Berlin är det alltid värt att ta en koll, även om man inte råkar vara i Berlin.
Det produktions- och konsultbolag som Binder startade för sex år sedan är ett nätverk med trådar ut i den pågående scenkonsten i Europa. Bolaget samlar ihop och sprider kompetens. Det är en god utgångspunkt för jobbet som chef för balettinstitutionen. Dessutom har Adolphe Binder chefat på institutioner förr, som balettchef vid Komische Oper och chefsdramaturg vid Deutsche Oper – vad behöver danskonsten ofta om inte just dramaturger!
Att Göteborgsbaletten kan dansa vet vi, den nya chefens sammansatta kompetens bör kunna bidra till kompaniets fortsatta kvalitetsbygge, öppna fler dörrar ut mot Europa och världen. Men det är också viktigt att vårda den inhemska rollen, Göteborgsoperans ansvar för Sveriges dansliv. Nationella och lokala koreografer behöver plats och utmaningar. Med en erfaren spindel i nätet borde vi kunna se fram mot fyra spännande dansår.


Lis Hellström Sveningson

Texten är tidigare publlicerad i Göteborgs-Posten 22 juni 2011.

Fler Nyheter

Annonser