Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Skojigt och spektakulärt i Skarpnäck med skulpterande barn

2011-06-16

Fakta:

Namn: InstalLERA
Ensemble: Skulpterande barn och dansgruppen Tiger
Plats: Skarpnäck

Det lilla förortstorget i Kärrtorp strax söder om Stockholm är långt ifrån spektakulärt. I vanliga fall. Men nu är det avslutningstider och hela torget är fullt av små, små lerskulpturer. Barnen på 37 kommunala förskolor i Skarpnäck (som stadsdelen heter) har arbetat med projektet InstalLERA och gjort lerfigurer, de allra flesta ryms inom en kubikdecimeter.

1764 barn har deltagit tillsammans med lärare, bildlärare och specialpedagoger. Torget har ”undersökts” och figurerna följer flera teman, dels dans, dels en dialog med torgets konstnärliga gestaltning som fontänen med sin damm och fasta skulpturer. En trupp myror här, en rad fötter där. Dansande kroppar i klunga, okända småkryp runt ett av torgets träd. Projektet är ett samarbete med Lärarhögskolans forskningsgrupp för lärandets etik och estetik och Reggio Emilia-institutet i Stockholm.

Avslutningsdagen 8 juni blir dock sannerligen spektakulär. Dagisgrupper och föräldrar kryllar, men där dyker också dansgruppen Tiger upp. Sjunger & Tiger, som den numera heter, alltjämt plats-specifik och alltjämt under Anne Külpers ledning. Stillsamt, men ändå med något vilt och ohejdbart i sitt oväntade sätt att inta en plats och ett sammanhang.

Som alltid: på med de vida, knallröda kapporna och, denna gång, också röd chiffong i glada klutar runt huvudet. De fyra dansarna börjar i var sitt hörn av torget, möts och skiljs, ringlar ut och emellan alla de små figurerna. Vinden tar tag i kapporna, och varje gång tunnelbanan dånar förbi uppe på sin viadukt, vänder de sig mot de knallblå tåget och ropar, högt och rakt ut.

Många av barnen följer spontant efter den rörliga gruppen, stannar upp när den stannar, gör rörelserna till sina egna. Performance i ordets klassiska mening, samt installation. Ett enda uppförande, och allt återgår till det vanliga.

Vad det betyder i minnets bagage, det kan man grubbla på. För små lerknådande barn såväl som små och stora iakttagare av fyra röda kappor och en myriad miniskulpturer.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 13 juni

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser