Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Vårkänslor till klezmermusik

2011-06-07

Fakta:

Namn: Spring Dance
Koreografi: Tim Rushton
Musik: Mazel Klezmer Band
Ensemble: Dansk Danseteater, Mazel Klezmer Band, Mute Comp. med flere.
Plats: J.C. Jacobsens vackra vårgröna trädgård vid Carlsbergs gamla bryggeri i Valby sydväst om centrala Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk/

Mazel Klezmer Band ackompanjerar stilenligt Dansk Danseteater på festivalen Spring Dance i Carlsbergs trädgård.
Knappt har Dansk Danseteater avslutat sitt lyckade, men alltför korta gästspel på Det Kongelige Teater med Love Songs tillsammans med Caroline Henderson och Nikolaj Hess’ jazztrio, förrän kompaniet bjuder på Spring Dance i J.C. Jacobsens vackra vårgröna trädgård vid Carlsbergs gamla bryggeri i Valby sydväst om centrala Köpenhamn. Det är en utomhus dans- och musikfestival för hela familjen, som Dansk Danseteater med Tim Rushton i spetsen sjösatte förra sommaren.
Med sin fingertoppskänsla för vilken slags musik som passar till dans som i sin tur går hem hos en bred publik, har Tim Rushton i år bjudit in det härliga, mångsidiga Mazel Klezmer Band till att ackompanjera Dansk Danseteater live på scenen. Det är spännande att nu få se de fyra duetter med vårkänslor från Love Songs med jazzmusiken ersatt av respektive Jiddisch Tango, Reine de Musette, Les Feuilles Mortes och filmmusik från Amélie” de Montmatre. Det är musik som ger de dynamiska och akrobatiska danserna ett nytt fint uttryck.
Som avslutande nummer får vi dock även ett utdrag ur Love Songs, där 12 dansarna battlar med moderne steg till inspelad jazzmusik i up beat-tempo.
Även inspelad musik av Steve Reich ges till en uttrycksfull och stramt utformad duett från Tim Rushtons Enigma med de fina dansarna Adi Amit och Luca Marazia.
Mellan dansnumren får vi musikinslag med Mazel och sångeren Ronen Thalmay i bland annat fina och följsamma tolkningar av Piaf-sången Johnny tu n’es pas un ange och Aznavours Les deux guitares.
Årets gäster på Spring Dance är i år Mute Comp. Physical Thetare, som visar ett utdrag från sin succé Knock on Unpainted Wood från 2010 med Tiziana Fracchiolla och Maxim-Jo Beck McGosh i stark och smärtsam dans till The Fleas råa rockrytmer.
Redan en timme innan själva föreställningen startar, pågår det massor av aktiviteter på scenen med dans för och med barn och unge kunde man i festivalens första weekend få uppleva allt från balett till Bollywood, medan de vuxna kunde gå på guidad parkvandring, en rundtur på Carlsberg eller bland annat lyssna till Morten Søndergaard som talade om kroppen i konsten. Ja, Spring Dance är verkligen ett fin och utmärkt ställe att ta steget in in dansens värld på.

Spelas till och med 12 juni.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser