Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Sprudlande jazziga stämningsbilder

2011-06-04

Fakta:

Namn: Love Songs
Koreografi: Tim Rushton
Ensemble: Caroline Henderson och Dansk Danseteater
Plats: Det Kgl. Teater Gamle Scene,
» http://www.kglteater.dk

Suveränt möte mellan Dansk Danseteater och jazzdivan Caroline Henderson i Tim Rushtons Love Songs på Gamle Scene.

Om det är någon koreograf i Danmark som har den rätta känslan för att välja musik som inte bara matchar dansen och dess innehåll, men också tilltalar publiken, är det Tim Rushton. Det var helt fantastiskt vilket ös det var på
Gamle Scene i torsdags kväll på premiären av hans nya sinnliga skojiga och enormt musikaliska Love Songs med Dansk Danseteater, Caroline Henderson och en jazztrio i förnämligt samspel på scenen.
Jazzstämning råder redan när publiken träder in i teatersalongen där Nikolaj Hess improviserar vackert på en flygel, medan dansarna värmer upp både sig själva och publiken.
Ytterst elegant gör Henderson sin entré i en lång uppslitsad kopparglimrande paljettklänning och startar med balladen To lay me down, mens dansarna vaggande står ensamma och drömmer om kärleken, innan de i i ett uppbeat-tempo, ger järnet med skakande överkroppar, skarpa ryck i skuldrorna och jazzigt svaj i höfterna.
Hur det än är, så tar man emot kärleken och den första kyssen, hör vi jazzdivan ge dansaren Björn Nilsson ge klara anvisningar på, medan Ana Sendans och Stefanos Bizas mimar härligt till det hela. Sikken energi det råder när alla de 15 ekvilibristerna slår sig fria och är helt upphetsade som om det vore frågan om mambon i West Side Story.
Sensuellt och följsamt sjunger Henderson Everywhere, så det går rakt in i hjärterötterna, medan virtuosa Alessandro Sousa Pereira ömt håller om hennes, likt en skugga från forntiden. Badandes i rött ljus smyger sig Fabio Liberti och Maxim-Jo Beck McGosh smidigt kring varandra till My funny valentine, och när ljuset under All of me förvandlar fondväggens guldskivor till silver, ser vi charmerande Adi Amit uppmana och bjuda upp Pereira till dans, som hon bokstavligen låter sig släpas iväg i.
Varför Björn Nilsson har svårt att få behålla sina flickvänner får vi till sist svar på, när han rusar iväg med den blixtsnabba spelevinken Luca Marazia. Det finns många sorters kärlek i Love Songs, som präglar Tim Rushtons 10-års jubileum som ledare for Dansk Danseteater og är det äkta kärleksmöte mellem framstående dans, musik och sång.
Gamle Scene, sidste dag 29. maj.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser