Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Cirkus med fantasi och talmagi

2011-06-04

Fakta:

Namn: Fibonacci
Koreografi: Louise Hyun Dah
Regissör: Samuel Tétreault och Martin Tulinius
Musik: Dino Giancola, Henriette Groth og Charmaine Leblanc
Ensemble: Les 7 doigts de la main
Plats: Republique, Köpenhamn
» http://www.republique.dk

Fibonaccis förunderliga talserie återfinns i naturen och det gyllene snittet, blir till en fin röd tråd i musikalisk, poetisk och ekvilibristisk nycirkus.

”Evolutionen upphör aldrig,” som den häftiga poetry slammer, MC Jabber säger i starten av nycirkusföreställningen Fibonacci, som använder den magiska Fibonacci-talserien som den röda tråden i berättelsen om den mänskliga evolutionen- Lika ekvilibristisk som MC Jabber är med sina ordkaskader är de 11 sköna internationella kroppsartister i föreställningen som har skapats i samarbete mellan Republique och det kända kanadensiska nycirkuskompaniet Les 7 doigts de la main.
I åtta tablåer följer vi utvecklingen från noll och intet och den omedvetna individen till den moderna medvetna människan och vårt oändliga universum. Parallellt med detta visas härliga videoklipp med barn som reflekterar över livets stora frågor.
Elegant ser vi människokroppen träda in stor tom cyr ring och virtuost cirkla runt i rummet som Leonardo da Vincis vitruvianska man med de gyllne proportionerna. De två efterföljande mötena mellan två individer i svävande luftakrobatik och skuggdans med kroppen som slagverksinstrument är poetiska.
Här finns imponerande dynamisk stegakrobatik, jongleringskonst och vacker solodans med koreografen Louise Hyun Dahl, och regissören Samuel Tétreault brljerar med hanstående i den högre skolan. Inte minst avsnittet om familj och global samhörighet, där den charmerande dansakrobaten Kajsa Bohlin drar ut i världen med sin koffert, framstår som helgjutet.
Martin Tulinius’ scenografi skapar elegant rum i rummet, och genom hela föreställningen är ”Fibonacci” fint vägledd av live fusionsmusik. Flera sekvenser hade med fördel kunnat stramas upp en smula, men föreställningen som vänder sig till hela familjen besitter en härlig energi och spontanitet.

Spelas till och med 18 juni.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser