Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Fascination för vapen

2011-06-01

Fakta:

Namn: F.U.B.A.R.
Koreografi: Kasper Ravnhøj och Jacob Stage
Musik: Legendary Shack Shakers
Ensemble: Mute Comp. Physical Theatre
Plats: Dansehallerne, Carlsberg
» http://www.dansehallerne.dk

Bandet Legendary Shack Shakers stjäl initiativet från dansen i Mute Comp.s nya föreställning om illegal vapenhandel.

Det det låter som en skottsalva från ett automatvapen som slår ner med full kraft när trumslagaren i det framstående punk-blues-rockabilly band, Legendary Shack Shakers, hamrar iväg i sitt trumsolo. Det dynamiska Nashville-bandet med den karismatiske sångaren och munspelande JD Wilkes stjäl såväl ljud som scenbilden i Mute Comp. Physical Theatres nya föreställning F.U.B.A.R., som snarare har karaktären av en koncert med dans än en egentlig dansföreställning.
Kasper Ravnhøj och Jacob Stages koreografi är heller inte är särskilt övertygande i F.U.B.A.R., som har hämtat sin titel från det amerikanska uttrycket bland militära: Fucked Up Beyond Any Recognition och har illegal vapenhandel som tema. Ett tema, som dock aldrig framstår klart.

Föreställningen lyckas i sitt uppsåt att förmedla en barnslig grabbig fascination för vapen, som kan få dödligt farliga konsekvenser när barnsoldater inte kan skilja på lek och verklighet i form av reellt våld och dråp. Men med sin satiriska distancs blir F.U.B.A.R. inte farlig nog och alvaret framstår som starkast i Jacob Stages ord om dödsmaskinen AK47.
Som alltid hos Mute Comp. råder det ekvilibristiska stunts och vilt kroppsliga energiurladdningar, bl.a. när Kasper Ravnhøj och Alexandre Bourdat går i närkamp eller tillsammans med Kirstine Illum i en stark scen till slut faller ner på golvet likt någon som blir skjuten. Men F.U.B.A.R., som är andra delen av del Mute Comp.s trilogi om de kriminelle ekonomierna: sex, vapen och knark ska först och främst upplevas på grund av musiken.

Spelas till och med 4 juni.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser