Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Spinn på gång

2011-05-24

Fakta:

Namn: Obscuro
Koreografi: Favela Vera Ortiz
Musik: Anders Rimpis
Ensemble: Danskompaniet Spinn
Plats: Vara Konserthus
» http://spinn.tumblr.com/

Efter ett förberedelseår är Danskompaniet Spinn framme vid sin första premiär. På Vara konserthus öppnar Obscuro med de fem dansarna liggande tätt samman i en hög på golvet. Utmattade? Sällan, detta är bara en markerad, jämlik utgångspunkt. För integrerad dans hamnar lätt funktionsnedsättningar och rollstolar i fokus, men Favela Vera Ortiz koreografi använder hjälpmedlen som statister. Viktiga och verkningsfulla förvisso, men det är människorna som sätts i fokus, oavsett hur de tar sig fram över golvet.
Beröring och kontakt löper som ett tema genom föreställningen. Med stor variation bygger koreografin upp laddningar mellan dansarna. Från Julie Cleves ödsliga rop i dunklet till Iris Bazal Castells och Soledad Howes boxningsclinch.

Anders Rimpis atmosfärrika musik är en viktig sammanhållande drivkraft. Den bär upp en spexigt lekfull ironi kring smink och flärd och understryker det hotfulla när olika burar rullas in på scenen. Där testas utrymme, gränser och attribut om och om igen. Malin Rönnerman är den som mäter ut scenytan mest, gärna på hjul. Emilia Wärff gör stort avtryck med bara en liten axelrörelse. Med Obscuro visar Spinn upp sin palett. Den innehåller många nyanser av dans att utveckla.
Obscuro har även spelats på Pustervik i Göteborg och återkommer i höst på turné.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 3 maj 2011

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser