Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Spännande hip hop show

2011-05-24

Fakta:

Namn: Kungarnas gård
Koreografi: Mahan Noubarzadeh
Författare: Manus, regi, scenografi och kostym: Nasrin Pakkho
Ensemble: Phax Ahamada, Ashkan Alinejad, Alexandr Antochivili, Anders Granell, Elisabeth Göransson, Mona Namer, Mahan Nourbarzadeh och Sahar Taklimi
Plats: Folkteatern, Röda scenen
» http://www.folkteatern.se/

Streetdansen har gatorna och gårdarna som ursprungliga arenor. Med lite omvårdnad kan dansen få asfalten att blomma. Se bara på annars ödsliga Olof Palmes plats i Göteborg när Kungarnas gård hade premiär. För en dag var till och med parkeringsrutor vikta för ungdomar och dans. Det handlar mest om att ge plats.
I vårt klimat behöver streetdansarna även inomhusytor, särskilt när de vill visa upp sig för publik. Pustervik har sedan länge öppnat sin scen för den unga konstformen. Nu ger Folkteatern med Kungarnas gård förortskulturen ytterligare fäste i city. Premiärpubliken måste varje teaterchefs dröm. Folk ”från hela stan”, i olika åldrar, med övervikt åt de yngre ålderslagren.
Många har säkert inte varit på teatern förr, men de är nyfikna och kunniga om kvaliteten på det de får se. Vilken ensemble längtar inte efter sådan respons?!
Kungarnas gård är ett projekt med många ambitioner och det mesta faller på plats. Scenbilden signalerar renskalad realism, ett stycke förortsverklighet nära dig. Fonden är en filmad husvägg med stängda och öppna fönster – beroende på vad som händer på gården nedanför. Där finns en betongmur, en parkbänk och en soptunna. Inte ett klotterstänk så långt ögat når. Det är ordning på gänget som repar sitt dansnummer här. Ungdomarna ska medverka vid kungens invigning av den nya parken, men det dyker upp komplikationer.
Nasrin Pakkhos manus är en rakt tillyxad historia som ställer lojalitet och förtroende i centrum. Hennes regi ger all plats åt ensemblen. Här är hiphop inte bara ungdomarnas angelägenhet. Folkteaterns Elisabeth Göranssons och Anders Granell – som schyssta mamman respektive sympatiskt luttrad närpolis – bidrar till en kanske enkel, men välbehövlig nyansering av förortskulturen.
I centrum står fem unga dansare samt hela Göteborgs bästa hiphopfarsa, Phax Ahamada, som får använda sin oemotståndlig scencharm till att peppa de unga. Fast de klarar sig utomordentligt bra på egen energi, de är proffs.
Mahan Noubarzadeh, föreställningens koreograf, spinner på allt utom tåspetsarna. Alexandr Antochvili glänser i vilken stil han vill. Sahar Taklimi, Ashkan Alinejad och Mona Namer får också sina fräcka solon, men framför allt visar Kungarnas gård på hiphopens kollektiva kraft. Folkteatern satsar rätt. Dansen är kung.

Spelas t o m 28 maj.

< Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 9 maj 2011.

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser