Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Oppslukende på Operaen

2011-05-23

Fakta:

Namn: Romeo og Julie
Koreografi: Michael Corders
Musik: Sergej Prokofjev

Ensemble: Den Norske Opera & Ballett
Plats: DNO&B, hovedscenen
» http://www.operaen.no


Sesongpremieren på Romeo og Julie er ikke bare ballett, det er stor dansekunst.

Publikums glamourfaktor var ikke like påtrengende som den pleier på premierer, men på hovedscenen spraket det desto mer i gult, rødt og gull. Det skinte og svingte av maskeradeballet til Sergej Prokofjev mest fengende partier. Michael Corders koreografi kom til sin rett med stilfulle referanser til renessansedanser. Tilskuerne ble hensatt til mafiaens pasjonerte krig utført i former av flørt og fekting. Sceneteppet og scenografiens gjennomførte marmorimitasjon forsterket inntrykket av flammende kulde.

Fornuftsekteskap

Den romantiske tragedien, Romeo og Julie , er skrevet ned av Shakespeare på slutten av 1500-tallet. Sannsynligvis stjal han historien fra antikkens mytestoff og italienske eventyr.
Plottet er skremmende aktuelt: Romeo og Julies romantiske kjærlighet passer ikke foreldrene. De har økonomiske interesser og tvangsekteskapsplaner. Capulet vil se datteren gift med slektningen, ikke med sønnen av fiendefamilien Montague.
De elskende gifter seg til tross, og det hele ender med fem myrdede i samme sluttscene. Med unntak av mordet på slektningen, er tragedien i Corders støpning troverdig.

Etter godt over tre timer og akter, slippes publikum ut i et dramatisk lys over operataket. Solnedgangen farger regntunge skyer giftiggule. Det er som om Tim Hunters dramatiske lysdesign har smittet over på virkeligheten. Forestillingens mørke og magiske stemning fester seg og følger med ut i vårnatten. Moralen må være at kjærlighet fri for fornuft ikke funker.

Smerte på spissen
Tre par skal danse Romeo og Julie framover, Andreas Heise og Eugenie Skilnand, Yolanda Correa og Yoël Carreño. På premieren danset Christine Thomassen og Kaloyan Boyadjiev. Deres tolkninger av de elskende er inderlige og oppriktige. Sjelden har trippende tåspissgang gitt et så gjenkjennelig bilde av å ikke makte, men måtte møte jordisk lidelse. Kanskje satser nå DNO&B på å slippe fram nye stjerner i ballettkorpset.

Corder
koreograferte Romeo og Julie spesielt til Nasjonalballetten i 1992. Siden det har forestillingen slått an i inn- og utland, særlig i Corders eget London. I 1991 deltok koreografen i demonstrasjonstoget som krevde ”ny opera nå!”. Han var hjertens tilstede og feiret forrige fredag da forestillingen ble vist for første gang i Bjørvika.

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser