Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 23 september 2020

Svanar i Badkar

2011-05-03

Fakta:

Namn: Svansjön
Koreografi: Kajsa Giertz och Marina Steinmo
Musik: Tjajkovskij
» http://www.norrdans.se

Svansjön är outslitlig, både som klassisk balettuppsättning och som motstånd för modern, omtolkande dans. Mats Ek, Matthew Bourne och Torbjörn Stenberg hör till de koreografer som tagit radikala grepp på svanarna. Nu blandar sig Kajsa Giertz och Marina Steinmo i leken med sin underbara version för Norrdans/Scenkonstbolaget.
Allt i sagan finns här och ändå är inget sig likt. Badanstalt istället för slott och skog. Sex svanar i var sitt badkar, prinsen klonad i fem och en trollkarl utan magiska vingar, men med spänstiga spindelben. Steinmos texter går inkännande rakt på unga tvivel, Giertz rörelser befriar skådespelare och dansare fantasifullt och kul.
Badmössor med näbb, ulliga dun istället för tyll och en längtan som förvrider synen på vem som helst. Vem skulle inte falla för Fanny Barrouquères alerta svärta?! Allt till musik där Anders Ortman tolkar Tjajkovskij fritt med Nordiska kammarorkestern (för turné tyvärr på band). Favoritgodis med fräcka överraskningar.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 27 april 2011

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser