Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Medryckande stark kvinnodans

2011-05-02

Fakta:

Namn: Rosas danst Rosas
Koreografi: Anne Teresa de Keersmaeker
Musik: De Mey, Vermeersch m.fl
Ensemble: Rosas, Dansarne: Bejarano, Dolven, Penkóva og Youn
Plats: Dansehallerne, Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk

Dansens Dag bjöd på ett flott gästspel med De Keersmaekers formidabla moderna klassiker Rosas danst Rosas.
Hela världen firade fredagen den 29 april UNESCOs internationella dansdag. för dans, som i Danmark har utvecklat sig till en tre dagar lång festival över hela landet Dansens Dage.
Höjdpunkten på scenerna i Köpenhamn var i år gästspelet i Dansehallerne med det världsberömda belgiska kompaniet Rosas i koreografen Anne Teresa de Keersmaekers signaturverk Rosas danst Rosas från 1983. Ett väl valt och starkt epokgörande verk, som man i Danmark kunde uppleva för första gången under Kulturby ’96, och som i hög grad har bevarat sin position som en klassiker i den moderne dansvärlden.
På fascinerande vis lyckas De Keersmaeker i det stramt strukturerade, 100 minuter långa fysiske kraftprovet av en kvinnokvartett att göra fyra markanta kvinnoporträtt via de grundläggande kroppspositionerna: att ligga, sitta, gå och stå.
Utmanande och provocerande är den första delen utan musik, där de fyra dansarna liggande försöker lyfta sig upp från golvet. Men utandning och rörelserytmer skapar de redan här en en intensiv dynamik i dansens ihållande växling mellan spänning och avspänning.
Intensiteten stiger, när dansarna sittande på stolar ackompanjeras av pulserande maskinella rytmer och som svar på musiken gör rytmiska förskjutningar i sina desperata kast med kroppen och feminint drar händerna genom håret.
Med fina ljsstråk skapas nya rörelserum för de fyra perfekta dansarna, när de reser sig upp och med rytmisk precision kokett visar skuldrorna i den repetitiva oändlighetsdansen som så sublimt förenar formalism med känslomässigt innehåll.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser