Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Balletskolor och dansutspel

2011-05-02

Fakta:

Namn: Konservatoriet, Alumnus och Etudes
Koreografi: Bournonville, Kobborg och Lander
Ensemble: Den Kongelige Ballet, Det Kongelige Kapel,
Plats: Det Kongelige Teater Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Den Kongelige Ballets unga stjärna, Alban Lendorf, utnämndes till solodansare efter premiären på Balletaften med bl.a. ny koreografi av Johan Kobborg.

Bravoropen skallade många gånger ut över Gamle Scene när säsongens sista premiär med Den Kongelige Ballet ägde rum. Den blev till en verklig festkväll. Programmet som bär den ytterst ointressanta rubriken Balletaften, bjuder på massor av ekvilibristisk dans, koreografi av finaste kaliber samt en god portion fantasi och humor. Dessutom finns en klar tanke med att presentera de tre olika verken Konservatoriet, Etudes och Alumnus tillsammans eftersom de speglar utvecklingen av den danska balettraditionen under tre århundraden.
Dessutom var taket nära att lyfta av begeistring när balettchefen Nikolaj Hübbe till slut gick ut på scenen och linte helt oväntat utnämnde den 21-årige begåvningen Alban Lendorf, till solodansare efter hans debut som elegant Soloherre i Etude”.
Redan under uruppförandet av Johan Kobborgs nya, mycket välgjorda tvådelade verk Alumnus kunde man få se den karismatiske Alban Lendorf i den inledande charmerande och humoristiska trio Les Lutins, där han och Tim Matiakis virtuost battlar med balettsteg i tät parlopp med Jon Gjesmes rasande rytmiska fiolspel på scenen i verk av Wieniawski och Bazzini. Gudrun Bojesen är kokett i hängselbyxor när hon blir den tredje personen ett dansat menage a trois, men föredrar violinisten framför dansarna.
Musikaliteten genomsyrar även balettens andra del, Salute, för 13 dansare i fina 1800-tals-inspirerade kostymer, där Kobborg överraskande, raffinerat och väldigt humoristiskt använder sig av H.C. Lumbyes välkända verk.
Lustigt sticker Bournonville ut näsan på scenografens skiss av den gamla mästaren, och Kobborgs eget arv från Bournonville och Den Kongelige Ballet kommer till uttryck i det koreografiska spåret och mimen.
Här visas framstående karaktärsteckningar upp bland annat när Poul-Erik Hesselkilde som en tvär gammal general leder sina unga soldater och det är intagande att se det unga förälskade paret Stephanie Sahlgren och Julien Roman.
Vi får se grundstenarna i hela den danska balettraditionen i Bournonvilles krävande klassiker, Dansskolan från Konservatoriet, som inleder kvällen. Som Balettmästaren har Nikolaj Hansen en fin stilkänsla, vackert flankerad av Susanne Grinder och Kizzy Matiakis.
Harald Landers väldigt svåra mästerverk Etudes, med sparsmakade detaljer, satte en enastående elegant punkt på programmet, även om det till premiären på samma sätt som i Konservatoriet, ännu fanns smärre skönhetsfel. Men det är inget tvivel om, att kompaniet är i bästa form inför den förestående USA-turnén.

:Spelas på Gamle Scene till och med 19 maj.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser