Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Snitsigt men långsökt

2011-05-01

Fakta:

Namn: Youmakeme
Koreografi: Kenneth Kvarnström
Musik: Helsinki Dance Company
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Kenneth Kvarnström är en kompositorisk snitsare som behärskar ett rörelsespråk med stort omfång. Hans senaste verk, Youmakeme, har gästat Dansens hus i två dagar med det kompani vid Helsinki City Theatre han leder, Helsinki Dance Company.

Koreografiskt välkomponerade sekvenser alltså, som när de fem dansarna i vita polotröjor gör tre olika koreografier till samma musik. Väl varierade armar som tycks lyfta dansarna uppåt, dra ut dem i sidled, låta händerna öppna eget långt bort från kroppen där fingrarna marscherar iväg.

Men sekvenserna känns sinsemllan långsökta och det prat i mikrofon som är tänkt som avspänt blir ansträngt. Det är annat när Kvarnström själv kommenterar sin dans; ingen kan vara mer lakonisk, distanserad och med en märklig kombo av ironisk sisu, halsbrytande fatalism och hardcore matter-of-fact.

Mycket kostymer, många byten, många ord leder tankarna till ett berättande. Som svårligen hänger samman med verkets rubrik ”You make me”, som ska uttydas som att vi speglar oss i varandra och därmed ”gör” varandra. Bäst är dansen när den får blomma och ta plats, där har Kvarnström en kraftfull potential som flera gånger under det timslånga verket blir bortplottrat.

Skickliga dansare får man emellertid se, kapabla till synkron samtidighet och god precision.

Pubicerat i Expressen.se/Kultur/Scenbloggen 27 april

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser