Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Människodjurets driftsliv

2011-04-21

Fakta:

Namn: Drift
Koreografi: Kitt Johnson
Musik: Sture Ericson
Plats: Københavns Musikteater
» http://www.kobenhavnsmusikteater.dk

Kitt Johnson blotlägger den mänskliga individens universella drifter i sitt nya och stramt utformade solo Drift.

Det är modigt att våga kasta sig ut i ett soloprojekt som blottlägger människan som driftsväsen fångat mellan kultur och biologi.
Med sin djupa autenticitet och unika förmåga att skapa kroppsliga bildövergångar lyckas verkligen Kitt Johnson med att ännu en gång skapa mycket fängslande universella berättelser om kroppen.
Medan hon i sitt solo Rankefod (Rankfotingar) från 2005 visade evolutionen från ryggradslöst havsdyr till den upprättgående mäniskan, virvlar hon nu i starten av Drift runt som civiliserat, frysande människa iförd päls, vantar, benvärmare och stövlar.
Men strax avslöjar hon de djuriska drifterna som finns i varje människa strx under civilisationens fernissa.
Iförd pälskappan blåser hon upp sig, blottar sina lår och liknar plötsligt en parningslysten schimpans. Likt ett yrvaket djur vädrar hon för att få veta om det är fara å färde. När hon slänger av sig pälsen släpps aggressionerna loss ackompanjerade av musikens våldsamt pulserande rytmer och man anar den hårfina balansen mellan drifternas sublimering i sport eller utlösning i våld.
Med klänningen kring huvudet och den smidiga muskulösa kroppen helt naken skapar hon bilder, som både associerar till jagade insekter och djur, som kryper iväg, men även till Abu Ghraib-fångar, som med en påse over huvudet kämpar för sina liv.
Människans sårbarhet och styrka avspeglas också fint när hon med sitt långa ljusa hår skyddar sin nakna kropp, innan hon till slut, likt en parafras över Kirsten Hammanns digt ”Jeg civiliserer mig om morgenen” – återigen ikläder sig pälsen och döljer kroppen och drifterna.


Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser