Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Svanar och skogsrån i Danstidningen nr 2/2011

2011-04-07

Svart svan, det visar sig stå också för något annat än en kontroversiell film. Det är ett begrepp som beskriver något oväntat och otänkbart. Något som får texturen i luften att förändras. Kanske som Rudolf Nurejevs avhopp från Sovjetunionen för jämnt 40 år sedan?
Margareta Sörenson funderar över varför dansvärlden upprörs av filmen Black Swan. Den handlar om en psykiskt sjuk människa som råkar vara ballerina. Något som kan inträffa i många slags yrkesmiljöer. Dansen står inte i fokus, utan det gör den unga kvinnan med sina grymt hårda krav på sig själv. Hon offras under vidriga omständigheter och dansmiljön står som en grovt karikerad bakgrund kring denna tragik, men kanske inte utan anledning.
Vi berättar också om andra filmer där istället dansen står i fokus, exempelvis Wim Wenders fantastiska film Pina om Pina Bausch som fick sin urpremiär på Berlins filmfestival.
Från inspelningsplatsen för Tove Skeidsvolls Love/Hate i en studio på Norrlandsoperan rapporterar Johanna Mork. Filmen får sin premiär i samband med Made-festivalen i Umeå.
Karolina Brock rapporterar från Juste Debout i Paris som firar sitt 10-årsjubileum. Det är förargligt för många inom streetdansvärlden i USA att det viktigaste evenemanget sker i Paris och inte på andra sidan Atlanten, men Juste Debout blir bara större och mer etablerat för varje år som går.
Snart kan man ta del av alla slags evenemang på en biograf i grannskapet. Med den nya teknikens hjälp kan man se föreställningar på National Theatre i London i realtid eller varför inte en Don Quijote från Bolsjojteatern likaså sänd i realtid och stundtals filmad i närbild som om det vore en hockeymatch.


Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser