Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Danslärarutbildning i medvind

2011-04-04

Hela kortväggen är ett fönster i den stora salen och björkarna står utanför, blonda och raka som fond till dansande barn och danslärarstudenter. Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet, tar fram saxen och klipper av det röda bandet som knutits över salen.

Och frågan är vad som är mest fantastiskt, själva danssalarna: en jättestor, en stor och en lite mindre. Eller att Danslärarutbildningen i Piteå dansat fram ytterligare ett steg och ”fått” ett helt tillbygge till Musikhögskolan i Piteå med de nya salarna, omklädningsrum, sammanträdesrum och andra utrymmen. Tal blev det förstås vid invigningen den 31 mars, bl a av Christer Wiklund, som en gång i tiden då han var ung student spelade piano till Eva Dahlgrens barnkoreografi Änglarna. Och som varit med på hela resan för danslärarutbildningens utveckling med Cecilia Björklund Dahlgren vid rodret sedan 2005.

Invigningsdagen blev framför allt dans, dans, dans. Treparalleliga workshops i de tre salarna med dels street med en tålmodig Damon Frost, dels klassiskt med Olof Westring och Jenny Westring, premiärdansare respektive förstasolist vid Kungliga baletten i Stockholm. Plus workshop i dansmatte med utbildningens första doktorand, Ninnie Andersson, och lektion för sexåringar med Cecilia Björklund Dahlgren, samt i flamenco med Tina Wezelius Grebacken. Alla inblandade dansade sedan i ett fint invigningsprogram.

– Man blir lite avundsjuk, så här fina salar har inte vi, sa Olof Westring, som jobbat hela dagen med studenterna och inbussade gymnasieelever från Umeå, Skellefteå och Luleå.
Som långväga besökare imponeras jag alltid av att man satsar brett och generöst och samverkar över kommun- och länsgränser i det vi sörlänningar kallar Norrland. Självklart avslutades dagen med bubbel och snittar, och två små flickor dansade en annan Eva Dahlgren-klassiker, Tuttan och Ingeborg. I samma sjömansklänning som när den en gång skapades – den där har jag dansat i, bekände Cecilia, en gång ett litet Bolidenbaletten-barn. Precis som Olof Westring, som plötsligt började berätta på väg till flygtaxin hem till Stockholm:

– Eva (Dahlgren), hon kom med sina kassar, kostymer och allt vi skulle ha med. NK-kassar, för de var lagom i storlek så att vi barn kunde hjälpa till att bära till och från bussen. Hon var så liten och tunn, och alltid var det motvind, minns Olof Westring.

Faktiskt ser det ut som om vinden vände till slut.

Margareta Sörenson

Se vidare www.flickr.com/photos/dansiskolan/sets/72157626403752362/

Fler Nyheter

Annonser