Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Ångesten visar tänderna

2011-03-29

Fakta:

Namn: Malpais
Koreografi: Tina Tapgard
Musik: Petter Berndalen, slagverk, Olof Misgeld, fiol
Ensemble: Tina Tarpgaard og Recoil Performance Group.
Plats: Dansehallerne, Carlsberg
» http://www.dansehallerne.dk

Ångest kan som bekant urholka själen. Vad det mer exakt är som vi anno 2011 fruktar mest har koreografen Tina Tapgard frågat en rad danskar med stor åldersmässig och geografisk spridning. Svaren som omfattar allt från ”separation” att förlora sina närmaste och att bli arbetslös, till att bli kidnappad, råka ut för spöken och bli politiskt manipulerad.
Frågorna har inte bara varit utgångspunkt för dansen i den nya föreställningen Malpais (dåligt land), vars titel är inspirerad av Huxleys Sköna nya värld. Intervjuerna ingår även som fina och skojiga videosekvenser i föreställningen som bjuder på många goda uppslag.
Separationsångesten är ett tema som kommer väl till uttryck när de enormt flexibla och skickliga dansarna Siri Wolthoorn och Jonas Örknér likt siamesiska tvillingar skuldra mot skuldra rullar runt vrider sig och smyger sig tätt intill varandra . Det är verkligen påhittigt att låta de två dansarna suger och biter sig fast i varandra.
Likt en manipulativ faligt smilande snobb är Bo Madvig en lyckad inkarnation av fruktan för allt som är annorlunda och främmande. Han förmår verkligen frammana kampvilja hos de två andra dansarna.
Pelle Skovmands elektroniska musik sänder pulserande dunkande rytmer genom de skakande ångestvridna kropparna, medan Jongejan och Kristensens videoscenografi projicerar flimrande vågor på väggar och golv.Men den digitala teknologin är inte så välintegrerad i Malpais som i Tarpgaard och Recoil Performance Groups Reumert-vinnande verk Frost.

Spelas till och med 8 april.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser