Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Ungdomsföreställning med Cullbergbaletten

2011-03-18

Fakta:

Namn: Master Minds
Koreografi: Björn Säfsten
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Riksteatern, Norsborg
» http://www.riksteatern.se

För första gången någonsin vänder sig Cullbergbaletten till barn och ungdom. Bättre sent än aldrig; en hastig blick på systerkonsten teater visar hur mycket det ger tillbaka. För alla.

Master Minds är en turnerande lektion i koreograferad dans och vad det kan vara. Skam till sägandes börjar jag få lite långtråkigt när de tre dansarna för fjärde gången tar om den korta och inte helt rafflande sekvens som Björn Säfsten koreograferat. Men den skolklass som jag delar gradänger med är nyfikna och observanta.

Barn och unga är vana att se dans av olika slag och att dansa själva, det märks. Engagerade föreslår de: pröva att göra ryckigt! Varför inte i kanon? Kan ni inte stå i stället för att ligga ner? Idel goda idéer, som sammantagna kan sägas dra åt mer dynamik, mer tempo och mer variation.

Inte fel alls. Tre dansare gör tjänstvilligt och kreativt vad de ombeds göra, en fjärde talar med den åk sju som deltar i bearbetningen av koreografin. Lärarhandledning finns på nätet, alla får en liten rolig programbok av det slag som man sprätt-bläddrar (brrrrt!) och som visar en av dansarna i en liten snutt av koreografin. Enkelt och roligt, men någonstans måste man börja.

Turnéplan:
Stockholm 14-18/3, Västra Frölunda 21-25/3, Markaryd 28-29/3, Alvesta 30-31/3, Lessebo 1/4, 4/4, Växjö 5-8/4, Västerås 14-15/4, Örebro 18-20/4, Robertsfors 27-29/4, Ljusdal 2-6/5, 9-13/5, Halmstad 16-20/5, 23-25/5.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser