Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Identifikation av skönhet

2011-03-11

Fakta:

Namn: Spejl – hvem er køn?
Koreografi: Tali Rázga
Musik: Tin Soheili & Niklas Schak/Greatmusic
Plats: Københavns Musikteater
» http://www.kobenhavnsmusikteater.dk/

Koreografen Tali Rázga har efterhanden gjort en rad fina barn och ungdomsföreställningar. I sin nya 45 minuter långa och stramt formade Spejl – hvem er køn?, som särskilt riktar sig till tonåringar, leker hon på ett skojigt och utmanande vis med våra fördomar, generaliseringar och kategoriseringar av människor i förhållande till deras kön. Samtidigt är titeln en lek med det danska ordet køn, som både betyder vacker och genus. (På svenska blir det ju skön, respektive kön.)
Redan i starten hettar det till då vi bara får se ett par håriga mansben och ett par glatta kvinnoben med nakna fötter, som sänder signaler genom sina olika gångarter. Mannen (Jan Strøbech) berättar för publiken, att det är maskulint att ha skägg och att vara stark och beskyddande, och kvinnan (Johanne Dam), att det är feminint att vara gravid, vårdande och att gå i höga klackar. Men plötsligt vänds könskonventionerna upp och ner när hon oväntat springer ikapp honom och klappar till honom på baken. Och när de båda i synkroniserade spegelvända rörelser sätter på sig röda nylonstrumpor och högklackade skor är hans ben och rörelser helt plötsligt minst lika så feminina som hennes.
I ett mycket fint inslag dyker de båda dansarna upp i form av skuggbilder med oklar könsidentitet i burka, som transformeras till abstrakta figurer runt om kroppen och leder tankerna till koreografen Alwin Nikolais’ Masks, Props and Mobiles från 1953. Och i just denna scen sätts fokus på att kläderna enbart är ett skal runt kropen och personen som finns inne i dem.
Både Johanne Dam och Jan Strøbech är både skickliga dansare och skådespelare fungerar fint i sammanhanget. Den unga publik som fyllde Københavns Musikteater på kvällen den 10 mars var synbarligen tagen av den såväl humoristiska som tankeväckande föreställningen, och det var vi i den äldre delen delen av publiken också.

Spelas till och med 12 mars.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser