Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Storslaget och stilla

2011-03-10

Fakta:

Namn: S
Koreografi: José Navas
Ensemble: José Navas Compagnie Flak
Plats: Baltopppen, Ballerup, utanför Köpenhamn
» http://www.baltoppen.dk

Med verket S tar den kanadensiske koreograf José Navas och hans mycket skickliga Compagnie Flak publiken med in i ett tyst och behagligt avstressande rum, där den larmande omvärlden stängs ute och där man i det närmaste blir botad från all världens fördärv.
Sju dansare- två kvinnor och fem män – iförda transparenta kostymer a la rispapper skapar det härligt avslappade rummet med ett lugnt meditativt rörelsespråk inspirerat av tai chi og yoga.
Rörelserna är enkla och stramt sammansatta, så att uttrycket framstår som munkaktigt och asketiskt. Ofta dansas det utan musik, mens det i kortare stycken ackompanjeras mjukt av pianomusik.
I S är det verkligen “Less is more”, som gäller. Snart kastar dansarna av sig de transparenta kostymerna och med bara överkroppar och enbart iförda hudfärgade shorts liknar de nakna marmorskulpturer från gamla tider. I delikata poser som skulle göra varje passionerad croquistecknare helt fashinerad spakas fantastiska linjer och påminner om mjukt tecknad kalligrafi i en skör, känslig och helt bedårande koreografi.

Att se S är som som att få promenera i en japansk trädgård. Allt man får uppleva är enkelt, harmoniskt och fridsamt. När dansarna rör sig över golvet, är det som vatten som lugnt porlar iväg. Och när dansarna står med armarna rakt ut från sidan eller med ett ben rakt upp i luften, kråmar de sig som ett skulpturalt tempelträd.
Eller när dansarna snabbt virvlar över scenen är de som löv som blåses iväg av vinden. S är som en meditativ, helande och välgörande promenad genom en trädgård. Verket avslutas med ett överdådigt visuellt scenarium, där alla dansarna rör sig i ultra slowmotion över scenen. Från en sammanfiltad grupp med förvridna lemmar, det är som hämtat från den grekiska Laookongruppen, löser sig dansarna långsamt från varandra och kämpar sig fram mot scenkanten i imponerande flott slowmotion.
När José Navas’ mästerliga S är avslutad, sitter man som publik med en känsla av ren och skär katharsis. S är ett kontemplativt, nästan religiöst verk. José Navas’ verk är en helt unik danseupplevelse, som bara kunde opplevas en enda kväll, men S är för alltid inbränt i minnet.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser