Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kärlek livet ut

2011-03-09

Fakta:

Namn: Elskende
Koreografi: Thomas Eisenhardt
Författare: Jacques Salomé
Musik: LoJo.
Ensemble: Aaben dans
Plats: Musicon, Scenen i Laboratoriet, Århus
» http://www.abendans.dk

Den franska psykologen och författaren Jacques Salomé, som bland annat är känd för sina böcker Så lyt dog til mig och Sæt ord på kærligheden, har nu i Danmark för första gången fått en text dramatiserad. Kompaniet Aaben Dans, som är länsteater (egnsteater) i Roskilde, har i sin nya föreställning Elskende helt exklusivt fått lov att använda sig av Salomés vackra och begåvade roman N’oublie pas l’éternité från 2005, som bygger på Salomés eget liv. En historia om hur han i 1930-talets Frankrike blir frukten av kärleken mellan en 17-årig flicka och en 15-årig pojke.
Han växer upp utan sin pappa, men med sin mammas stora kärlk, på så sätt lär han sig att älska livet. ”Jag har upplevt kärleken i 16 månader exakt 16 månader, och det har varat livet ut”, säger modern till sin son. På ett vackert sätt knyts historien samman som följer modern ända till hennes död.
Fransk-danska Catherine Poher har stått för dramatiseringen av texten och har med poetisk känslighet regisserat föreställningen med skådespelaren Lane Lind som kvinnan och dansaren och koreografen Thomas Eisenhardt i rollen som både sonen och moderns älskare.
Som i ett radiodrama hör vi en berättarstämma, som växlas mellan Lane Linds direkta tal på scenen, där de två performerne i skiftende relationer skapar fina, följsamma och känsliga bilder i Phillippe Lefêvbvres installationsscenografi med bland annat en diskbänk, tvätt. LoJos musik och Jonas Vests ljuddesign understödjer på ett effektfullt sätt de poetiske scenbilderna, där den vita nattskjortan – under vilken de unga kropparna ursprungligen möts – till slut transformeras till en ängel.
Thomas Eisenhardt, som nyss har fyllt 50 år, rör sig med obesvärad och ungdomlig kvickhet som kärleksbarnet, men skapar även fina metaforiska djurbilder som fågel med med flaxande vingar. Den snart 66-årige Lane Lind utstrålar en härlig naturlig och autentisk känsla som modern som ser tillbaka på sitt liv. En känslig och rörande föreställning och livshistoria, som samtidigt utgör ett tidsdokument ända till Salomés mors generation som föddes under det första världskriget.

Spelas till den 16 mars.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser