Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Skoj med muskelarbete

2011-03-02

Fakta:

Namn: 2men2mahler
Koreografi: Palle Granhøj
Musik: Mahler
Ensemble: Jannik Elkær Nielsen & Kristoffer Louis Andrup Pedersen, musiker: Robert Karlsson & Thierry Boisdon
Plats: Dansescenen
» http://www.granhoj.dk

Två män iförda blåbyxor och undertröjor bär in verktyg på scenen. Två stora kompressorer släpas fram och arbetslampor ställs upp och om det inte vore för tonerna av Gustav Mahlers Rückert Lieder, skulle man kunna tro att det var vanliga scentekniker, som förberedde föreställningen. Men det är de två dansarna Jannik Elkær Nielsen och Kristoffer Louis Andrup Pedersen, som tar scenen i anspråk tillsammans med musikerna Robert Karlsson och Thierry Boisdon.
Den skärande kontrasten mellan de fina sångerna av Mahler och den råa machoaktiga hantverkarattityden är lustig på ett barockt sätt. Palle Granhøj håller i 2men2mahler en humoristisk distans hela föreställningen igenom.
2men2mahler är ett led i konceptet ”Men Dancin”, som Granhøj Dans utvecklade under 1990-talet för att utforska mansdansen. I verket 2men2mahler undersöks mansrollen, det vill säga allt från den ungdomliga attityden till det vuxna allvaret i den maskulina komplexiteten. Inledningsvis prålar de två dansarna med sina svällande muskler sinsemellan och försöker överträffa varandra i att ha de största och vackraste musklerna. De svällande bicepsmusklerna pumpas rytmiskt som om de vore ett hjärta som slår. Kläderna åker av för att visa upp kroppens alla perfekta muskler, men denna muskeldyrkan är inte meningslös, för de två dansarna har en avväpnande och humoristisk stil, som så att säga förvandlar testosteronet til kunst. De perfekta musklerna, som publiken indledningsvist har fått se, blir i de kommande scenerna använda i balansmässigt och utmanande övningar. De två männen dansar vad som kan verka vara en pas de deux med en lång träkäpp mellan sig – pannan mot panna likt två enhörningar som både samarbetar och bekämpar varandra. De både slår varandra och griper tillitsfullt efter varandra och uppför sig närapå vuxet, innan det återigen utvecklar sig till pubertala utsvävningar med kompressorer. Trykluftskompressorn sätts mod huden, så det skapas lustiga ljud, ljud som påminner om allt från racerbilar till en altfiol. Med luften från kompressorerna blåses långa ballonger upp som fungerar som penisförlängare, och som utvecklar sig til prålande sexsuella fantasier, men som også bara förblir fantasier. De vilda drömmarna blir tragikomiska och utvecklas till dödligt allvar. Den godmodiga drillen – man och man emellan – leder till att den ene hänger upp den andre på en bräda med gaffatejp och en häftpistol. Om den moderna mannen inte mäktar annat, så kan han i alla fall använda sina verktyg till att destruera och ödelägga förhållandet till sin närmaste.
2men2mahler är ett maskulint och lustigt verk som vill visa aspekter på dagens mansroll, både de goda och mindre goda sidorna. Palle Granhøj har skapat ännu en verklig pärla till dansverk och med dansarna Elkær Nielsen och Kristoffer Louis Andrup Pedersen har han hittat två karismatiska dansare som fyller den krävande föreställningen med såväl kropp som själ.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser