Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 24 september 2023

Dansen i Kambodja överlevde det skoningslösa förtrycket

2011-02-22

Den 25e mars öppnar Dansmuseet en utställning om hur den kambodjanska dansen har kunnat överleva och fortsätta att utvecklas efter det hårda politiska förtrycket under Pol Pots styre.
Fotografen Anders Jirås som lever i Kambodja har dokumenterat såväl traditionell som modernare kambodjansk dans och Danstidningen 1/2011 visar redan nu ett urval av de bilder som ingår i Dansmuseets kommande utställning.
Märkligt nog får inte Dansmuseet särskilt mycket förståelse från kulturvårdande myndigheter för behovet av ett museum för en konstart som dans, det har både funnits planer på att slå ihop Dansmuseet med andra museer och många obekväma omflyttningar under hela museets historia. Nästa år tvingas återigen Dansmuseet flytta från sin sedan 11 år tillbaka etablerade plats för att ge plats åt politiker och tjänstemän i regeringskansliet.
I Danstidningen 1/2011 skriver även Frankfurter Allgemeines recensent Wiebke Hüster om Balettrysaren Black Swan.
Valentina Bonelli skriver om den än idag fortfarande så flitigt dansade koreografen Petipas okända liv, läs dessutom bokrecensioner, festivalrapporter och om den skickliga steppdansösen Kiruna Stamell fån Australien som väldigt gärna uppträder i Sverige, där den stad finns som givit henne sitt ovanliga namn.

Fler Nyheter

Annonser