Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Balett-battle och ordkonster

2011-02-22

Fakta:

Namn: Hübberiet
Ensemble: Den Kgl. Ballet med gæster
Plats: Det Kongelige Teater Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Hübberiet på Det Kongelige startade på topp med ord- och stegekvelibrister.
Det kunde inte ha varit en bättre timeing. Precis när Dansk TV hade visat dokumentärprogrammen De udvalgte (DR1 har visar dokumentärer om Den Kongelige Balet) slår kompaniet upp dörrarna för ett helt nytt koncept, Hübberiet, på Gamle Scene. En blandning av dans, debatt och talkshow, där balettchefen Hübbe som glimrande perfekt konferencier chosefritt och underhållande presenterar nya perspektiv på balettkonsten med hjälp av andra konstarter, forskare och filosofer.
Det första Hübberiet ägde rum i lördags (19/2) med rubriken Balletten battler på ord. Ett väl valt tema där den Kongelige Ballet bland annat med hjälp av utdrag ur En Skærsommernatsdrøm (En midsommarnattsdröm)och Othello visar hur ord transformeras till dans i koreografi av respektive John Neumeier och Louise Midjord.
Som en pendang till den ordlösa konsten gick tre fantastiska ordekvilibrister igång, de var freestyle-rapparen Per Vers, story-slammern Per Helge Sørensen samt poeten og poetry-slammern Peter Dyreborg som på scenen visade sina uppfinningsrika intryck av dansens universum.
Väldigt vackert ledde Dyreborgs Digte om døden og dét, der er værre direkt över i Susanne Grinders tolkning av Fokins ”Den döende svanen”, innan man helt lustit gick igång med skådespelare versus dansare i Teatersport med bl.a. Søren Hauch-Fausbøll.(En känd dansk skådespelare, som bl.a. är känd för at göra Teatersport.)
Hänförande vackert satte pas de septen från Bournonvilles Et Folkesagn punkt för det uppfriskande nya programmet, som helt i Hübbes anda visade upp allt annat än> Stjerner for en aften (Ett annat DK tv-program med amatörer), utan istället vältränade professionella konstnärer på hög nivå inom alla genrer.

Hübberiet fortsätter med Balletten og kærligheden 24 februari och Balletten kigger i krystalkuglen 26 februari.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser